Nyheter

Ett julbord utan brutal bukfylla

Julbord betyder överdåd men även övermättnad, nåt som nog smakar bättre hemma än på guldkrog. Flaménskas är till för att ta hem för varaktigt utbyte, för närhet och stimulans i stället för brutal bukfylla, men utan stor konsts anspråk. Ändå med alla extravärden.
Nyheter • Publicerad 22 november 2011

Publik nu söker gärna färgglad design. Här finns alternativ av ädlaste konkretism, av veteranerna Nils Kölare och Ingela Palmertz jämte vår egen ädelkonstnär Christina Lindeberg – hennes fyra monotypier i svart mot pappersvitt relieftryck är utsökta. Trion bjuder på renaste skönhet.

Rena fynd är tio små men aldrig förut visade verk av Sven-Erik Johansson och några mästerliga och empatiskt närgångna verk av Göran Ivarsson, medan Lena Björn visar nytt bett i tre större verk i blandteknik och två ögonblickliga tuschteckningar, möjliggjorda av blyerts direktdoppad i tusch.

Annagreta Johansson når en ny topp med två smått översinnliga bilder i pappersmasseteknik, medan tre skulpturer i rakubränt stengods har rentav tidlös karaktär.

Keramikern Herman Fogelins nio läckra scenografier och nyttobetonade skålar, fat och flaskor tävlar med glas av Anna Maria Ekman, glasbilder av Marianne Abelsson och Tine Reuterbergs keramik om att bli önskejulklappar, medan Staffan Hedqvists två trätuppar mer skulle göra succé på påskbordet.

Färgstarka målarinnan Britt-Marie Sundström, bekanting från 2007, gissar jag att vi snart får möta på Flaménska igen.

Rolf Haglund

Konst

Var: Flaménska galleriet

Julbordet: 13 utställare

Till: 4 december

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.