Annons
Nyheter

Som bäst när han spelar på nostalgi

Knappt en halvtimme in i konserten tänder det till på riktigt för första gången. Ögonen lyser upp hos den äldre herren framför mig när han hör introt till Chuck Berrys klassiker Roll over Beethoven.
Nyheter • Publicerad 11 juli 2014
Foto: Jan Pettersson

Han bjuder upp sin dam och sätter igång en twist – och det smittar. Paret bredvid hakar på med en ännu svängigare variant, och snart ser jag dansande par var jag än vänder mig. Samtliga ett flertal decennier äldre än mig.

Besviken över att tillhöra en generation som inte riktigt vågar släppa loss tänker jag på hur ögonblicket fångar Kingen som artist.

Annons

De inledande, egenskrivna låtarna har inte varit dåliga, men det är först när han spelar en riktig klassiker det känns som om låtmaterialet äntligen tillåter honom att få ut hela sin artistiska potential.

För Torgny Karlsson från Sveg är ett fullblodsproffs. Han har alla rätt när det kommer till rockattribut: looken, rörelsemönstret, de slinka pianofingrarna och en röst som kan bära upp det mesta.

Som den nästan sekelgamla work song-bluesen han drar igång direkt efteråt, där sången endast övertrumfas av ett starkt munspelande, båda i samma megafon. Det blir en sydstatsdoftande kampsång som också utgör kvällens höjdpunkt.

För det som saknas för att Kingen ska lyfta på riktigt är ännu vassare eget material. Bandet, The Uppercuts, gör ett gediget hantverk trots att basisten Surjo Benigh (till vardags i Ulf Lundells kompband) lånats in och är helt ny.

Och Kingen själv är lika varm i sin framtoning som den idylliskt tropiska Boråsnatten. Det märks att han, som skrivit böcker och gjort dokumentärfilmer om rockmusiken, verkligen är där han trivs som bäst. Han är liten på jorden men sannerligen inte kort i rocken.

Men som artist lever han på publikens nostalgiska ådra, det är tydligt.

Som sista nummer dundrar han igång ännu en Chuck Berry-hit, Sweet little rock and roller.

Stämningen lyfter igen. Det äldre paret framför mig gick i låten innan, och jag saknar dem samtidigt som jag med handen i fickan trampar lätt i takt.

Christian Naumanen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons