Nyheter

Jump 4 joy - en totalupplevelse

Sommaren 1950 blev Fats Domino en musikupplevelse som revolutionerade alla mina begrepp.
Nyheter • Publicerad 29 oktober 2012

Det skedde på olika amerikanska militärförläggningar i Tyskland, där vi egentligen plankade in för att nattetid tjyvbada i deras pool, men tonerna som strömmade ut från mässarna var oemotståndliga. Säga vad man vill om US Forces, men deras underhållningsdetalj var förstklassig.

I dag förmedlar Jump 4 Joy samma totalupplevelse, utan ett spår av nostalgi, bara som elementär energi, fortfarande efter Stockholmsgruppens 3000 föreställningar under 25 år världen över. Efter Borås och en avstickare över Östersund far de till Indien. Honky tonk- och boogiepianisten Uffe Sandström öser bara på som om varje minut vore den sista till lika het svada. Saxdynamitarden Bosse Gustafsson med kortast möjliga stubin (alias Kopp Te i Dag Vag) bränner av salvor som bryter ned allt motstånd och kompets Surjo Benigh, bas, och Kenneth Björnlund, trummor, är samma andas barn, nedärvt via spel med Boppers, Ulf Lundell och Robban Broberg. Vilken kväll!

Blue Rain från Göteborg Borås-debuterade utom mångfaldigt återkommande Boråsgästen Bo Hansson på klaviatur förstås. De gav en fin upptakt till kvällen med liknande jumpig honky tonk-känsla och kraftfullt sväng i ett material från Ray Charles via Hoagy Carmichael till Freddie King-klassikern Same Old Blues, för övrigt med fint gitarrsolo av för kvällen från Dubai influgne Mårten Olsson. Annars angav Pedda Pedersen tonen med brännhet sång och gitarr, och förstås Bo Hansson med förtätad 50-talskänsla.

Rolf Haglund

Cookin', Viva

Blue Ruin, Jump 4 Joy

Publik 170

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.