Nyheter

Ett jubileum det slog gnistor om

Cookin's 15-årsfest var som ett sesam-öppna-dig för en klubbens nya storhetstid.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2013

Med Mulligan Attitude ville Anders Söderling lite anspråkslöst väcka arvet av Mulligans klassiska kvartett till nytt liv, den med Chet Bakers trumpet på 50-talets början. Men det blev något vida mer Klas Nilsson på trumpet och Erik Kristoffersson på baryton presterade, till Peter Jansons bas och Anders trummor. Mulligan/Bakers tassande mjuka, coola Bach-kontrapunkt i jazzskrud fick nytt, hottare uttryck med obeskrivligt sväng som Peter Janson förtrollade till sagolik klangrikedom. Att det var gruppens debutkonsert var omöjligt att tro.

Hometown Mojos kunde bara rida på jazzvännernas entusiasm men signerade i stället en av sina tuffaste kvällar i Borås. De väckte en klubbkänsla helt nära Fleetwood Macs och Mayalls i 60-talets London. Gitarristerna Martin Henriksson och Anders Holmström var i sitt esse. Peter Grendels scendominans rentav överträffades i nya bluesdrottning Maria Halléns sånginhopp.

Funken kom på 60-talet i skärningen mellan soul, groove-rytm och afrointensitet, men när världsstjärnan Paulo Mendonça med sitt afrostuk på gitarr och sång (på Europas hitlistor och storsäljare i Japan) sa sig ha bott i Borås i åratal, och lika intensiva hammondorganisten, helt kongenial, ännu bor i stan (ägare av Musiklagret), då brast tilltron till kändisindustrin. De gnistor de tände i det rätt unga bandet var som ett helt elverk av energi och sprakande kraftutspel.

Rolf Haglund

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.