Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stort engagemang för oönskade tuppar – nu har de fått nya hem

När tre oönskade tuppar skulle avlivas ville veterinärerna ge dem en ny chans.
Reaktioner från Svenljungaborna lät inte vänta på sig.
De tre tupparna, av raserna Creme Legbar och Silkeshöna, har fått nya hem efter stort engagagemang från Svenljungaborna.
De tre tupparna, av raserna Creme Legbar och Silkeshöna, har fått nya hem efter stort engagagemang från Svenljungaborna.

När grannarna började att skriva ner hur många gånger de blev väckta per natt, och hur mycket tupparna gal under dagarna, blev situationen ohållbar. De tre tupparnas förra ägare bestämde sig för att de inte kunde vara kvar, och gick till Veterinärerna i Svenljunga för att avliva dem.

– Djurägaren ringde och var lite desperat, och såg ingen annan utväg än avlivning. Vi tyckte lite synd om tupparna som var friska och fina, säger Codruta Barbos, veterinär på kliniken.

Personalen bestämde sig för att göra ett försök att omplacera de tre herrarna istället. Två av dem är så kallade silkeshönor och den tredje av rasen Creme Legbar.

– Det försöker vi alltid göra när det gäller hundar och katter, så varför inte med fåglar?

Sagt och gjort, med djurägarens tillstånd tog de ett par bilder och lade upp en förfrågan i sociala medier.

Att ett nytt hem skulle finnas var Codruta Barbos inte så orolig för – det finns många hönsälskare i trakten. Men att inlägget skulle få över 300 kommentarer, delas nästan 6 000 gånger och nå över 300 000 personer hade de inte förväntat sig.

– Det är mer engagemang än vi brukar få när vi försöker omplacera en hund eller en katt.

Att intresset för att ha egna höns har ökat märks hos Veterinärerna i Svenljunga.

– Det har börjat ringa fler till oss och rådgöra och vi behandlar fler fåglar. Det är många som är intresserade inte minst av olika rashöns, säger Codruta Barbos.

Under torsdagskvällen välkomnades tupparna till sina nya hem.

Läs mer