1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
FaktaFakta

Stefan Carlsson (S): ”Det är viktigt att skapa enighet om skolan”

Han har styrt kommunen i minoritet de senaste två åren. I rollen som kommunpolitiker lägger kommunalrådet Stefan Carlsson (S) ideologin åt sidan för att hitta enighet med flera.
Som kommunalråd är Stefan Carlsson (S) heltidspolitiker. Öl och whiskey är ett av hans stora intressen och han har varit med i Kinds maltsälsskap sedan den föreningen startade. De träffas regelbundet och provar öl och whiskey. "Jag har väl provat några hundra sorter.”

Stefan Carlsson är Svenljungas första socialdemokratiska ordförande för kommunstyrelsen. Genom samarbete med Landsbygdspartiet och Liberalerna bröts det Centerstyre som kommunen haft sedan den bildades.

Efter halva mandatperioden bröt sig Landsbygdspartiet ur samarbetet. Socialdemokraterna har fortsatt styra i minoritet och med stöd av Liberalerna.

– Det är ett väldigt speciellt läge att styra utan majoritet men vi valde ändå att sitta kvar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

På ett sätt tycker han att det har varit smidigare att styra utan Landsbygdspartiet. Partierna kunde ha möten som pågick i timmar för att komma överens om olika frågor.

– Var vi inte överens fick vi diskutera tills vi var överens. Den senaste tiden har vi gjort överenskommelser med alla utom med Sverigedemokraterna.

Stefan Carlsson är nöjd över att Svenljunga kommun har börjat bygga lägenheter igen, att Thilanderska parken blivit av och att Svenljunga snart har en konstgräsplan.

Socialdemokraterna drev igenom en skattesänkning för 2017 när regeringen delade ut välfärdspengar. När det ekonomiska läget försämrades höjdes skatten igen året därpå.

– Det var bara att bita i det sura äpplet och se verkligheten. Men nu kan jag se att vi kanske skulle haft mer is i magen innan vi höjde skatten igen.

Den frågan som överskuggat mycket den senaste tiden är skolfrågan. För Socialdemokraterna är det också den stora frågan inför valet. I sista stund ingick S en överenskommelse med C, MP, KD och L om framtidens skolplan.

– Det är glädjande att vi har en plattform med en bred uppgörelse även om det var i sista stund. Det är viktigt att skapa enighet om skolan och öppna upp för en diskussion.

Han påpekar att uppgörelsen, som handlar om skolorna i Högvad och Kindaholm, bara är en del av skolplanen.

– Det finns mycket annat viktigt som inte är nämnt lika mycket. Som satsningar på skolorna i centralorten.

Nästa mandatperiod krävs stora satsningar på skolan menar Stefan Carlsson.

– Vi kan inte acceptera att vi får sämre resultat år efter år. Det behövs krafttag. Problemen beror inte bara på integrationen, säger han.

Ekonomin är en utmaning för Svenljunga kommun. Stefan Carlsson är inte helt oväntat övertygad om att en Socialdemokratisk regering ger bättre förutsättningar för kommunerna.

– Vi behöver långsiktig ordning och reda i ekonomin, men vi behöver också statliga medel för att täcka alla behov vi har. En S-regering ökar möjligheterna att vi får det.

Stefan Carlsson har ett väldigt öppet sinne inför nästa mandatperiod. Han kan tänka sig att samarbeta med alla utom Sverigedemokraterna.

– För att kunna sätta tänderna i något långsiktigt är det helt nödvändigt att att skapa en majoritet efter valet. Det kan mycket väl bli ett blocköverskridande samarbete.

Stefan Carlsson

Ålder: 60

Bor: Svenljunga

Familj: Sambo, son med familj.

Gör: Kommunalråd i Svenljunga, var tidigare oppositionsråd.

Fritid: Hjälper till i familjens textilföretag och tillbringar tid med sina två barnbarn, 4 och 7 år gamla.

Framtidsvision

”En skola i högsta klass gör att alla elever når målen och vi kan locka hit bra lärare. Skolan gör också kommunen attraktiv och lockar hit nya invånare. Vi har sjönära bostäder på flera orter. Alla planer som är på gång för nya bostadsområden har lett till att fler människor har flyttat till kommunen. Vi har många arbetsplatser i kommunen och det är viktigt, inte minst för näringslivet att inte alla som jobbar här pendlar.”

Så ska Svenljunga få pengarna att räcka:

”Det är tight för att få pengarna att räcka och så har det varit länge, inte bara under den tiden vi har styrt. Trots att det varit kärvt har vi lyckats återställa balanskravet, det är viktigt att komma ihåg. Framöver kommer det vara viktigt att rätta mun efter matsäck och vara sparsam. Sparbeting mot verksamheterna skapar en ryckighet som inte är önskvärd. Vi behöver få in en långsiktighet och växla ner utgifterna på något sätt.”

Läs mer

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

I DAG: Bil körde in i ladugård – föraren gick i väg

En bil ska under dagen ha kört in i en ladugårdsvägg i Dalstorp. Efter olyckan ska föraren – av oklar anledning – lämnat både bilen och platsen.

Borås

Trafikolycka i Ullared – sex personer inblandade

En trafikolycka inträffade i Ullared runt 20 över fyra på måndagseftermiddagen. I olyckan var två bilar och sex personer inblandade. Ingen person fördes till sjukhus.

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

SUPERLIVE – FÖLJ ELFSBORG OCH NORRBY DIREKT

Fotboll: Elfsborg upp som tvåa – Holmén sen matchhjälte

Det blev 2–1 borta mot Kalmar efter ett avgörande mål på övertid.

Borås

Stöldvåg i Borås butiker: ”Vi tar folk flera gånger om dagen”

Ökat med runt 30 procent – och polisen har en teori.