unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Valintervjun Svenljunga

Monica Björsell (LBPO): ”Vi har lyckats öppna dörrarna för mer dialog med medborgarna”

Hon är tydlig med vad hon vill och dras inte för att visa hur hon känner. Nu är skolan och trygghet på tapeten när Monica Björsell och Landsbygdspartiet oberoende Svenljunga gör sig redo inför valet i september.
Monica Björsell (LBPO) visar upp islandshästen Mozart som tar upp mycket av hennes fria tid. ”När jag var lärare var islandshästar mitt fritidsjobb. Det spårade ut och blev mitt heltidsjobb. Då sökte jag en ny hobby vilket blev politik.”
Monica Björsell (LBPO) visar upp islandshästen Mozart som tar upp mycket av hennes fria tid. ”När jag var lärare var islandshästar mitt fritidsjobb. Det spårade ut och blev mitt heltidsjobb. Då sökte jag en ny hobby vilket blev politik.”
Foto: Anton Öhrström

När Monica Björsell var med och startade Landsbygdspartiet oberoende i Svenljunga 2014 var ett av målet att röra om i grytan på kommunen. Partiet gick ut med att de ställde upp i valet bara sex månader innan valdagen och när resultaten var inne visade det sig att de vunnit fem mandat. Från att komma från ingenstans var partiet nu lika stora som Centerpartiet och Moderaterna, vilket överraskade Monica Björsell.

Mandatperioden började i ett samarbete med Socialdemokraterna och Liberalerna som LBPO sedan lämnade när de kände att de inte fick det gehör man hoppats på från de andra partierna i samarbetet. Trots att de nu inte är med i majoriteten tycker Monica Björsell att de lyckats med det partiet vill göra.

– Vi har tvingat politikerna och tjänstemännen att tänka nytt. Rent politiskt tror jag att det är livsfarligt att köra på som man alltid gjort och jag tycker att vi har lyckats öppna dörrarna för mer dialog med medborgarna i kommunen, säger hon.

Monica Björsell är i nuläget ordförande i barn- och utbildningsnämnden och har tidigare jobbat som grundskolelärare så att skolfrågan ligger högt på prioritetslistan är inte förvånande.

– Vi vill bevara de skolor vi har idag. Jag tycker att vi borde se över upptagningsområdena så det blir jämt tryck på alla skolor. Vi måste också ha en dialog med föräldrar och se över organisationen i skolorna, säger hon.

Hon menar att skolfrågan inte bara handlar om var byggnaderna står, utan att man måste blir bättre på mjukvärden också.

– Vi måste höja resultaten i skolan och ändra organisationen så det blir en tydligare ledning. Det är inte bara lärarbrist här i Svenljunga men får vi till en bättre organisation kommer vi få lättare att rekrytera, säger hon.

Monica Björsell beskriver sig själv som en bra lyssnare och att hon är tydlig med vart hon står. ”Jag är en känslomänniska som vågar visa vad jag tycker och tänker”, säger hon.
Monica Björsell beskriver sig själv som en bra lyssnare och att hon är tydlig med vart hon står. ”Jag är en känslomänniska som vågar visa vad jag tycker och tänker”, säger hon.
Foto: Anton Öhrström

Monica Björsell vill få ordning och reda i kommunen genom att jobba med att få fler polistimmar i Svenljunga.

– Vi har en tuff situation i centralorten med narkotika och brott. Även om vi är ett landsbygdsparti måste vi se till hela kommunen. Vi behöver mer polisnärvaro här och det är något vi måste ligga på mer för att få, säger hon.

Partiet vill också dela äldreomsorgen och socialtjänsten, som i nuläget är i samma nämnd, till två separata nämnder för att tydligare se och styra kostnaderna.

– Vi har en fin äldreomsorg i Svenljunga som har fått beröm, men den kostar också. Socialtjänstens kostnader rör sig mycket mer än äldrevårdens och den kostnaden påverkas mer av utomstående händelser som vi inte kan påverka lika mycket i Svenljunga. Det blir inte heller något prat om att de äldre får betala för socialtjänster, säger hon.

Inför förra valet var Landsbygdspartiet oberoende redo att samarbeta med samtliga partier, något som hon håller fast vid till årets val.

– Partiet är oberoende och det har gjort att vi inte har sagt att vi utesluter att samarbeta med någon. Vi får se hur det går efter valet, säger hon.

Tidigare artiklar i BT:s artikelserie inför kommunvalet i Svenljunga:

Läs mer