1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Lektioner ställs in på grund av vattenläcka

En större vattenläcka har inträffat vid Tranängskolan. Läckan påverkar omkring 1 000 personer och undervisningen för högstadieeleverna ställdes in efter lunchen.
Thomas Åhman är chef för lärandesektionen i Tranemo. Den brustna vattenledningen underminerade marken så att det blev hål i marken utanför skolbyggnaden. Det rann in vatten i skoladministrationens lokaler men det har inte orsakat någon skada.
Foto: Marie Haglund

Det var tidigt imorse som en ingående vattenledning sprack till området vid Tranängskolan. Vattenläckan påverkar hela skolans verksamhet då det inte går att använda några toaletter i nuläget.

– Det påverkar vattentillförseln till alla fastigheter. Förhoppningen är att det ska gå att åtgärda så att vi kan ha verksamhet som vanligt i morgon, säger Thomas Åhman, chef för lärandesektionen i Tranemo.

Högstadiets undervisning ställdes in efter lunch och även kulturskolans. Extra bussar sätts in för att kunna få hem berörda elever.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Det är svårt att hantera nästan 450 personer som ska gå på toaletten så de skickas hem. Med personal närmar vi oss 500 personer och det är totalt 1 000 personer på området så det handlar om stora vattenflöden.

I den mån det gick dirigerades skolskjutsen om så att elever som bor ute i kommunen kunde komma hem tidigare.
Foto: Marie Haglund

Vid ett stabsmöte med rektorer, tjänstemän och annan berörd skolpersonal informerade han alla om läget. Lärare och personal fanns på skolan under hela dagen.

– Vi har valt att ställa in lektionerna för högstadiets elever eftersom de kan gå hem och klara sig själva. Men om någon vill vara kvar på skolan så finns det personal här, säger han.

Cina Amiri, Melvin Örn, Nova Carlsson och Smilla Remstam som går i årskurs sju och hade lite blandade känslor över att få gå hem från skolan. På ett sätt skönt med en ledig eftermiddag.

– Vi har biologiprov nästa vecka och jag vill gärna jobba med det i skolan så mycket det går eftersom det är lättare att få hjälp. Nu får jag jobba med det hemma, säger Cina Amiri.

Nova Carlsson och Smilla Remstam har haft friluftsdag på förmiddagen. Deras eftermiddagslektioner ställs nu in.

– Det blir ju att vi missar lektioner. Vi vet fortfarande inte hur det blir imorgon, det får vi veta senare i kväll via mejl, säger Nova Carlsson.

Skoldagen fick ett abrupt slut för Cina Amiri, Nova Carlsson och Smilla Remstam som går i årskurs sju.

Förskolorna Skattkammraen och Äventyret, fritids, särskolan och mellanstadiet hade verksamhet som vanligt under eftermiddagen. Vattentankar och toalettvagnar löser situationen tillfälligt.

Mellanstadieeleverna har möjlighet att använda idrottshallens toaletter som inte har påverkats av vattenläckan.

– Vi har uppmanat de föräldrar som har möjlighet att hämta sina barn tidigare. Ganska många har redan hämtat sina barn efter att de fått information om vattenläckan, säger Thomas Åhman.

Skolköket hann säkra upp tillräckligt med vatten innan vattnet tog slut. Det gjorde att det gått att servera skolmat som vanligt.

– Men det blir på engångstallrikar då inga diskmaskiner går att köra.

Thomas Åhman samlade alla rektorer för att se till att alla har samma information och göra en plan för hur verksamheten ska lösas om inte läckan är löst under kvällen.
Foto: Marie Haglund

Klockan 13 påbörjar VA-enheten arbetat med att försöka laga läckan. Förhoppningen är att den ska hinna lagas under onsdagen och att skolan kan ha fungerade toaletter till imorgon igen.

– Det tar tre dagar innan vi får veta om vattnet är drickbart så torsdag och fredag kan inte kranvattnet drickas. Vi kommer erbjuda måltidsdryck och fortsatt ha vattentankar för att fylla upp vattenflaskor, säger Thomas Åhman.

Kommunen ska ändå göra en plan för hur verksamheterna ska kunna fungera om läckan inte hinner lagas till imorgon

– Den enda verksamheten som kan vara aktuell att stänga är 7-9. När det gäller de små löser vi verksamheten, men vi kan få göra den på annat sätt än vanligt.

Det rann in vatten i skoladministrationens lokaler, men det har inte orsakat någon skada.

Läs mer

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

I DAG: Trafikolycka i Skene – bil har vält i dike

Ett larm om en trafikolycka nådde SOS Alarm runt kvart i åtta på måndagskvällen. Räddningstjänst har varit på plats, och föraren är kontaktbar. Utöver det är skadeläget okänt.

Borås

Boråsaren satt uppe hela natten – lyckades fånga ”Neowise” på film

Kometen Neowise är nu synlig på himlen och lockar stort intresse bland astronomer

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

Kind

Dömdes för att ha tagit stryptag på elev – nu slutar läraren

Skolchefen: ”Det är ett avslutat kapitel”.

Nyheter

Efter vargangreppen i Romsås – ingen skyddsjakt på varg

Länsstyrelsen kommer inte besluta om skyddsjakt efter dubbla vargangreppen.