Efter BT:s granskning – ingen vill ta ansvar för resan
BT:s granskning om gata- och VA-enhetens resa till Köpenhamn med leverantören Aarsleff har lett till reaktioner på Tranemo kommun. Driton Bilalli (S) är Tranemos högste politiker.
– Det var ingen kul läsning. Jag tycker det är horribelt att folk beter sig så, säger han och syftar på de kommunanställda som var på resan.
Har inte cheferna något ansvar i det här tycker du?
– Jag vet inte vilken information cheferna har haft så det är svårt att ge ett rakt svar på det. Men vi kan inte kräva att en chef ska hålla alla i handen under alla arbetsmoment. De som har varit där har uppfört sig illa, de borde ha vetat bättre, säger han och fortsätter:
– Chefernas ansvar nu är att de tillsammans med HR utför en utredning för att få fram fakta och därefter agera utifrån fakta.
Här saknas innehåll
Enligt mutbrottsexperten som BT talat med är det inte alkoholen som är det stora problemet, det är snarare umgänget med leverantören. Vad säger du om umgänget med leverantören?
– Det värsta är att det ens hände. Vi har riktlinjer och tydliga regler om vad som är okej och inte. De kan inte påstå att de inte visste att det inte är okej. Det handlar om vuxna människor som begår medvetna misstag när de vet att det är fel.
Kommer ni att vidta åtgärder från politiskt håll nu?
– Absolut, jag har redan haft ett samtal med kommundirektören. HR har också tagit tag i frågan, vi får se vad de kommer fram till. Det här är något som politiken och förvaltningen gemensamt får jobba vidare med.
Mutbrottsexperten Parul Sharma menar dock att Tranemos kommunledning nu borde göra ett starkt ställningstagande i frågor som rör antikorruption, både internt och externt. Hon skriver till BT att ledningen ständigt måste jobba med det och inte kan lägga över ansvaret på enskilda anställda.
Vidare skriver hon att Tranemo bör avsätta resurser för att jobba mer förebyggande.
”Det Tranemo kommun först bör göra är att se vilka brister det finns i hur korruptionsrisker hanteras idag, om de hanteras. Det är även av vikt att bygga en arbetskultur där dessa saker kan tas upp och diskuteras öppet inom alla avdelningar och områden på kommunen. Ett aktivt arbete mot tystnadskulturer är också ett sätt att arbeta mot risker för mutor och korruption”, skriver Parul Sharma.
Mutbrottsexperten anser även att kommunen bör utbilda de anställda, både om svensk mutbrottslagstiftning och de egna riktlinjerna. Hon menar att ledningen bör vara övertydlig med nolltoleransen som gäller för offentligt anställda.
”En intensiv social relation till sin leverantör gör detta som hänt till en förtroendekritisk fråga”, skriver Parul Sharma.
Enligt uppgifter till BT håller nu HR-avdelningen på Tranemo kommun individuella samtal med alla medarbetare på gata- och VA-enheten om Köpenhamnsresan.
Totalt är det 14 personer på enheten som har, eller ska, höras.
– Frågan handlar egentligen om hur resan har kommit upp och vem som bär ansvaret för att ha godkänt den. Vi har motstridiga uppgifter på det, säger Henrik Johansson, infrastrukturchef på Tranemo kommun.
Han kände till resan innan den ägde rum, det har BT berättat tidigare. Han reagerade inte på att det kunde vara olämpligt att göra resan i så nära samarbete med Aarsleff rörteknik.
– Jag reagerade inte så väldigt mycket på det. Vi använder ofta våra leverantörer för att fortbilda oss, vilket vi hela tiden behöver göra. Därav var det inga konstigheter, säger han.
Fanns det ingen aspekt av att det kunde vara olämpligt?
– Nej det kan jag inte säga. Jag gjorde inte den kopplingen då, men med facit i hand kan jag se det.
– Som sagt var, vi har varit iväg på andra utbildningar och konferenser tillsammans med våra leverantörer under en eller två dagar och då är det ett väldigt gediget program.
Patrik Westerlund, chef över samhällssektionen, där gatu- och VA-verksamheten ingår, hänvisar till den pågående utredningen.
– Det som beskrivs är helt oacceptabelt, men vi kan inte agera på tidningsuppgifter. Vi har startat en utredning för att gå till botten vad som har hänt. Beroende på vad utredningen visar kommer vi som arbetsgivare att agera, säger Patrik Westerlund till BT.
Han kände inte till resan förrän BT började ställa frågor om den, och har nu tagit del av BT:s granskning.
Vet du om det har gjorts liknande resor tidigare?
– Jag har ingen som helst kännedom om att det gjorts något sånt här under min tid här.
BT har sökt kommunchefen Carita Brovall och kommunalrådet Lennart Haglund (C) för en kommentar utan att lyckas.