Afghanistankännaren: ”Bryter mot barnkonventionen”

Afghanistankännaren Anders Fänge är kritisk till att Migrationsverket utvisar ensamstående mödrar och deras barn till Afghanistan, där kriget skördar allt fler offer. Han menar att det är ett brott mot barnkonventionen.
Publicerad 7 januari 2019 • Uppdaterad 8 februari 2019
Anders Fänge har länge jobbat med Afghanistan och känner till landet och kulturen väl.
Anders Fänge har länge jobbat med Afghanistan och känner till landet och kulturen väl.

Kvinnor som inte har något manligt nätverk att luta sig mot står en osäker tillvaro till mötes i Afghanistan. Advokaten Mardin Pakas, som företrädde den utvisade barnfamiljen med en ensamstående mamma, förklarar.

– I Sverige har vi myndigheter att vända oss till när vi behöver hjälp. I Afghanistan vänder man sig till sitt manliga nätverk. Utan det har man ingen som skyddar en, då är man helt utelämnad, säger hon.

”Det finns ingen tydlig frontlinje eftersom våldet flyttar sig.”

Afghanistankännaren Anders Fänge bekräftar hur svårt det är för kvinnor i landet. Han är kritisk till att Migrationsverket utvisar ensamstående mödrar med flera barn till Afghanistan.

– Sverige har antagit FN:s barnkonvention, att då utvisa en ensamstående mor med barn kan man inte bedöma som något annat än ett brott mot den.

”Man utvisar folk mot bättre vetande.”

Anders Fänge nämner också Migrationsverkets rättsliga ställningstaganden där kvinnor och barn utan manliga nätverk anges som en utsatt grupp i Afghanistan.

– Myndigheterna är obetalbara. Det är uppenbart att de och Migrationsdomstolen dömer emot barnkonventionen och även vad Migrationsverket själva säger om kvinnors utsatta situation i Afghanistan. Man utvisar folk mot bättre vetande.

Klas Bjurström, Mardin Pakas och Anders Fänge.
Klas Bjurström, Mardin Pakas och Anders Fänge.

Enligt Klas Bjurström på Svenska Afghanistankommittén, som är en religiöst och politisk obunden biståndsorganisation, har våldet i landet trappats upp de sista två åren.

– Våldsnivån har ökat ganska kraftigt på många håll och det är många fler områden som är osäkra. Det finns ingen tydlig frontlinje eftersom våldet flyttar sig och går upp och ner. Kabul är ett av de områden där våldet har ökat mest, säger han.

Vad säger du om säkerhetsläget i Afghanistan?

– Jag skulle inte beskriva det som säkert på något sätt. Jag kan inte säga något annat än det som Utrikesdepartementet sagt i många år – att inte åka dit överhuvudtaget. Det sker attentat varje dag.

”De har tagit namnet IS och följer deras system som ett radikalare alternativ.”

Klas Bjurström berättar att det som ökat är det ”blinda våldet” i form av bomber mot gator och moskéer bland annat. Den våldsbejakande terrororganisationen IS anges stå för en stor del av våldet som drabbar civilbefolkningen, medan talibanernas våld snarare riktas mot militär och myndigheter.

– IS är en sunnimuslimsk grupp som i hög grad inriktar sig mot muslimska minoriteter som shiamuslimer. I Afghanistan är talibanerna den starkaste grupperingen och mycket större än IS, som främst består av avhoppade talibaner. De har tagit namnet IS och följer deras system som ett radikalare alternativ.

Många som tillhör den etniska folkgruppen hazarer är shiamuslimer och därmed en utsatt målgrupp för IS våld.

Anna SjödinSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.