Annons
Nyheter

På språng för det goda samhället

Klockan 13.00 i dag ger sig de bästa löparna i väg. I år är det rekordstora startfältet i Göteborgsvarvet ovanligt starkt, framförallt bland damerna. Sex av dem har ett personbästa på under 69 minuter på sträckan. Banrekordet är 69.04.
Nyheter • Publicerad 17 maj 2014
Foto: 

För de flesta gäller dock helt andra måltider i detta världens största halvmaraton. Alexandra Zazzi, kocken i Göteborg som vann Robinson för många år sedan, brukar ha det hon kallar ”väldigt moderata tider” (2.48,27 förra året). Hon hoppas på något liknande i år, sjätte gången hon startar, berättar hon för tidningen GT.

Viktigare för henne är att hon springer i Stadsmissionens tröja och att hon som en av dess ambassadörer kombinerar löparinsatsen med att samla in pengar åt organisationen.

Annons

Zazzi är inte ensam om sitt engagemang. Det finns en uppsjö av olika upplägg och löpararrangemang för goda ändamål. Trenden är tydlig, intresset för välgörenhet i samband med lopp växer. Nyhetsbyrån TT gjorde en genomgång i veckan och sammanfattade under rubriken ”Fler springer för att hjälpa”.

Göteborgsvarvet har valt en modell där man samarbetar med tre utvalda organisationer: Clowner utan gränser, Ågrenska och Stadsmissionen. Den som springer för Ågrenska, som arbetar för barn med sällsynta diagnoser, bidrar med att bygga ”Sinnenas rum”. Det ska bli ett upplevelserum där barnen i lugn och ro får ta del av olika sinnesupplevelser i sitt eget tempo.

Att tala om välgörenhet blir ofta känsligt i Sverige. Siffrorna som visar att vi ger mer, leder lätt in på debattspår om att detta är ett illavarslande tecken på att välfärdsstaten sackar efter och inte längre orkar fullfölja sina uppgifter.

Jag tror att det är ett förenklat resonemang. Den svenska välfärdsstaten är inte perfekt, men den är – tack och lov – stark. Vi behöver inga lopp för att sjukvården ska operera den som saknar jobb eller för att barn i Sverige ska få tillgång till utbildning. De generella välfärdssystemen fungerar i stort sett väl.

Men även i ett statistiskt välmående land finns utsatta människor och behov av stöd. Och i välgörenheten finns ett engagemang som öppnar för fler och andra möjligheter än vad den mer trögrörliga välfärdsstaten har.

Man skulle kunna uttrycka det som att det krävs fler goda krafter än välfärdsstaten för att bygga det goda samhället. Vi är inte bara skattebetalare i en välfärdsstat, utan också medmänniskor i ett välfärdssamhälle. När Göteborgsvarvet, och många andra arrangemang, öppnar nya vägar för att väcka och kanalisera detta engagemang, är det en i grunden positiv trend. Gärna fler liknande initiativ, både för ändamål nära och långt borta.

Finge man önska ännu en trend vore det att den omtalade löparboomen blev bredare, åtminstone den del i den som kan sammanfattas i det präktigt klingande ”hälsosamma vanor”.

Nej, avfärda det inte som tjatig hälsomoralism. Det är allvar. För samtidigt som löpartävlingarna slår nya deltagarrekord och medelklassen jämför kilometertider över återhämtningsdryckerna, breder stillasittande ut sig i de utsatta stadsdelarna.

Det är en samhällsklyfta vi borde tala mer om. I det långa loppet riskerar den att få förödande konsekvenser.

För övrigt

... är det i dag även dags för tredje upplagan av Greiderloppet, 8,5 km längs Årstaviken i Stockholm. Den snabbtänkte och ideologiskt drivne journalisten och författaren Göran Greider anser att löpning är en vänsterrörelse och att ”stillasittande föder borgerliga tankar”.

... är det förmodligen värre än så. Förenklat uttryckt skulle man kunna säga att stillasittande inte föder några tankar alls; spännande forskning visar hur tankeförmågan påverkas av fysisk aktivitet.

... är Greiders inställning densamma som den han tidigare praktiserat i detta lopp, att i solidaritetens namn komma sist.

... är loppets 120 platser fullbokade sedan länge. Alla deltagare får en tävlingströja gjord av tjock, kvävande bomull, helt utan andningsförmåga.

...ordnas loppet i samarbete med Actionaid. De insamlade pengarna går till kvinnor och barn i Burundi som drabbats av hiv/aids.

Katarina Larsson, politisk redaktör
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons