Nyheter

Låt det inte bli för mycket politik!

Det är den 14 september och inom loppet av ett år har vi nu fyra val framför oss, den 25 maj till Europaparlamentet och den 14 september 2014 till riksdag, region och kommun.
Nyheter • Publicerad 14 september 2013
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD

Politikerna är taggade till tänderna. De kommer att dränka oss i löften och målsättningar om hur bra skolan, vården och arbetsmarknaden kommer att bli om vi röstar på just dem. De kommer att överträffa varandra med förhoppningar om hur väl de kan ordna vår tillvaro.

Allt kommer att bli politik.

Det är lite oroväckande. Allt är nämligen inte politik, och framförallt, allt blir inte bättre med mer politik. Och så här på detta supervalårs allra första dag kan det finnas skäl att, precis som vid starten på ett kalenderår, fundera över om det inte är hög tid att göra upp med en del mindre hälsosamma vanor. Jag tänker mest på politikers benägenhet att sätta tänderna i sådant som andra kan hantera bättre.

Förmodligen gör de det av gammal vana. Ungefär som vi mindre karaktärsfasta medborgare fortsätter att smälla i oss av chokladen, trots att vi för länge sedan fått så att det räcker.

Mycket vill ofta ha mer. Tänk bara på politikers relation till skolan, den som enligt Sifo blir valrörelsens viktigaste fråga.

Det finns ett stort politiskt engagemang för en bättre skola. Det är inte så konstigt. Resultaten har sjunkit, alla vet att utan en fungerande skola ökar klyftorna, samhället stagnerar och ungdomar berövas möjligheter att bygga sin framtid.

Problemet är att ju större engagemang politikerna har visat, desto mer begränsat har utrymmet för skolans professionella krafter blivit. Hårdare styrning har minskat friheten och underminerat lärarnas och rektorernas incitament till ansvarstagande trots att det är de, och inte politikerna, som ska vara just proffs i skolan.

Politikerna gör det, ska man komma ihåg, av välvilja, i hopp om att just den här idén, just det här kravet och just den här modellen ska ge en bättre skola. Men risken är att man istället göder misstro, att politikerna blir som den dåliga chefen som inte vågar lita på att medarbetarna kan sitt jobb utan att det ska in och petas och regleras i minsta detalj.

Vårdens problem är till viss del annorlunda, men det finns likheter just i hur detaljstyrning och administrativa pålagor krymper utrymmet för vårdens experter. Och det tär att bli ifrågasatt, det sprids frustration när de som sitter inne med kunskapen ute i verksamheter ser hur tid används till fel saker och hur deras eget omdöme blir allt mindre värt.

Balansgången mellan tydlig styrning och klåfingrig välvilja är inte enkel. Den är särskilt svår under ett valår, som lätt triggar igång en löftenas åtgärdskarusell.

Det gäller för övrigt både stort och smått. Vänta bara tills hälsa blir en valfråga, det är då de av välvilja drivna politikerna kommer att föreslå extraskatt på den där goda chokladen.

... går det att rösta redan i morgon. Det är kyrkoval och alla medlemmar över 16 år har chansen att påverka

.... är valet i maj det åttonde allmänna och direkta valet till Europaparlamentet. Det är första gången de numera 28 medlemsstaterna går till val samtidigt.

... är det också första gången som ett val till Europaparlamentet med svenskt deltagande äger rum samma år som ordinarie allmänna val i Sverige.

... har allmänna val i Sverige annars alltid hållits den tredje söndagen i september, denna gång blir det den andra söndagen.

... beror det på att grundlagen ändrats för att en ny regering ska få ytterligare en vecka på sig att arbeta med den budget som ska presenteras för riksdagen.

Katarina Larsson, politisk redaktör
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.