Nyheter

Hübinette visar prov på gott omdöme – igen!

Eftersom inget är så intressant som när journalister diskuterar andra journalister, så dominerades igår Aftonbladets första sida av ”KG:s ilska över sparkade kollegan: det är ett för hårt straff”.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2010

Det handlar alltså om Karin Hübinette som nu får lämna Agenda och Aktuellt sedan hennes syster Hillevi Engström blivit ny arbetsmarknadsminister. Hübinette är en av SVT:s skarpaste programledare. Långt fler än KG Bergström och andra som i går kom till hennes försvar, kommer att sakna hennes intervjuer med statsministern liksom de skarpa frågorna till olika statsråd.

Dock – blotta misstanken att den privata relationen kan sätta spår, skulle göra Hübinette omöjlig i den roll hon haft nu. Det är inte samma sak som att säga att hon skulle manipulera för att ge systern fördelar. Men trovärdigheten ligger i betraktarens ögon. Och betraktare är i det här fallet public service-TV:s licensbetalande publik.

Då ska ribban ligga högt. Man ska inte behöva fundera över läget på syskonfronten när det diskuteras förändringar av a-kassan. Förslagen att Hübinette skulle kunna avstå från inslagen när just arbetsmarknadsministern ska vara med är ohållbara.

En arbetsmarknadsminister är inte bara en central person i en regering som gått till val på arbetslinjen. Hon är också en del av en regering som kollektivt fattar alla beslut och kollektivt är ansvarig för dem.

Därför är det rätt att ge Hübinette andra arbetsuppgifter på SVT (det som kallas ”sparkas” i rubrikerna). Eller som hon själv säger: ”Hade jag varit min egen chef hade jag fattat samma beslut.”

Som sagt, hon är inte bara en suverän programledare, hon har gott omdöme också.

Katarina Larsson, politisk redaktör
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.