Annons
Nyheter

Ett stopp som straffar sig

Borås ser och tar tillvara individernas kraft, kunskap, förmåga och idéer.
Det där lät väl rätt bra? Det är hämtat från första sidan i dokumentet Borås 2025 – vision och strategi, som kommunstyrelsen ska anta nu på måndag.
Nyheter • Publicerad 15 september 2012
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

I samma stycke slås också fast: I Borås står bildning i centrum.

Men i Borås står just nu rödgrön stoppolitik i centrum. Som BT berättat i veckan vill Engelbrektsskolan starta en riksrekryterande spetsutbildning i matematik.

Annons

Rektorn har arbetat fram och skickat in en ansökan till Skolverket men kommunalrådet Lena Palmén (S) är bestämd: ”Den ska dras tillbaka”. Istället föreslogs under fredagen att det ska funderas över någon oklar hemmasnickrad variant på profilering, men bara för lokalt bruk.

Borås är ju annars en stad som på senare år visat framfötterna på många sätt. Årets stadskärna, årets ungdomskommun och i veckan en glittrande gala för att utse årets miljöhjälte. Så någon allmän rädsla för höga ambitioner och att lyfta fram förebilder verkar inte finnas.

Men nu är det en skola som siktar högt och då ska den stoppas och veta sin kommunala plats. För skolhjältar ges inget utrymme. Spetsutbildning och höga förväntningar på vad driftiga lärare och elever kan åstadkomma, är inget för ett rödgrönt Borås.

Nej, när de rödgröna får bestämma i bildningsstaden är det som om de har en föreställning om att elevers kunskapsnivå är ett nollsummespel. Som om möjligheten för någon att lära sig mer måste innebära att någon annan lär sig mindre och då är det bäst att alla lär sig lika lite.

Det är nedslående, för att inte säga beklämmande.

De rödgröna reagerar som om spetsutbildning skulle handla om att bygga reservat av elitskolor, där barnen drillas som vore de kinesiska barngymnaster som tvingas att vira benen två varv runt nacken medan tårarna trillar nerför kinderna.

Så är det inte . Inrättandet av det som heter ”försöksverksamhet med riksrekryterande spetsutbildning inom grundskolan” skulle på Engelbrekt innebära 80 minuter mer lärarledd undervisning i matte per vecka för de utvalda högstadieeleverna, samt samarbete med gymnasieskolan.

Syftet är att elever som lättare uppfyller kunskapskraven, redan i grundskolan ska ha större möjligheter att utvecklas enligt sina förutsättningar.

När reformen presenterades betonade utbildningsministern att inte vilken skola som helst kommer ifråga för detta. Det ställs mycket höga krav på kvalitet och på lärare och rektor.

Därför borde de styrande vara stolta över Engelbrektsskolan istället för att tillrättavisa den. Ambitionerna och engagemanget där är en tillgång för kommunen, något att lyfta fram.

Annons

Till sist . De rödgröna sa ofta före valet att skolan var viktig för dem. De ville satsa på den. Men om detta sätt att rycka undan mattan för en skola som siktar högt, är vad de menar med att satsa, ja, då har de gett ännu ett starkt skäl till varför väljarna inte bör satsa på de rödgröna i nästa val.

För övrigt

...fick åtta grundskolor tillstånd av Skolverket att starta spetsutbildning i höstas. Trelleborg, Stockholm (två stycken), Luleå, Jönköping, Linköping, Danderyd och Strängnäs.

...är de t elevernas förmåga som ska vara det avgörande för vem som kommer in och därför får skolorna använda antagningsprov.

...om antagnin g sker enbart på grundval av föräldraintresse så kommer det sannolikt att leda till social snedrekrytering, påpekade Jan Björklund när reformen presenterades.

...är ett av Skolverkets villkor att kostnaderna för spetsutbildningen inte överstiger huvudmannens kostnader för övrig grundskoleutbildning.

...sedan hösten 2009 finns spetsutbildningar i teoretiska ämnen på vissa utvalda gymnasieskolor. Det populära entreprenörsprogrammet på Sven Erikson hör dit.

Katarina Larsson, politisk redaktör
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons