Annons
Nyheter

Det finns många skäl att satsa på Hässle torg som mötesplats

Om ett glastak är exakt rätt modell må vara osagt. Men ambitionen att göra Hässle torg till ett offentligt vardagsrum är lovvärd.
Nyheter • Publicerad 6 mars 2013

För mötesplatser behövs, både på Hässleholmen och andra ställen. Svenska städer lider brist på sådana, vilket Framtidskommissionen uppmärksammade i sin senaste rapport, där man betonade stadsplaneringens roll för samhällets utveckling och sammanhållning. Utrymmen att samlas och umgås på betyder mer än man tidigare trott.

Landskapsarkitekten Thorbjörn Andersson beskrev det nyligen på ett välfunnet sätt i Svenska Dagbladet, där han talade om torget som ”träningsarena för social tolerans”.

Annons

Mot bakgrund av en del andra tendenser med grupper som stänger om sig känns sådana arenor välbehövliga. Barnfritt är en ny växande chartertrend och på ett kafé i Stockholm möttes besökarna av skylten ”För allas trevnad råder barnförbud i lokalen.”

Nu är skylten nedplockad, efter kritik från Diskrimineringsombudsmannen. Men kaféägaren sade att han fick positiv respons på den och att folk måste få upp ögonen för att barn inte kan bete sig hur som helst utan att föräldrarna säger till.

Det är självklart att barn ska uppföra sig väl, precis som vuxna ska.

Då måste man börja öva tidigt och mötas och umgås, på kaféer, i föreningar och offentliga miljöer. Därför behövs fler mötesplatser, fler vardagsrum som välkomnar alla, inte stänger ute ”för allas trevnad”.

Det finns många skäl att hålla tummarna för att planerna på att lyfta Hässle torg går i lås. Katarina Larsson

Katarina Larsson, politisk redaktör
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons