Nyheter

Även dagens riksdag behöver burfåglarnas vänner

Inget rekord, men en hyfsat hög notering blev det efter att kammarkansliet i riksdagen räknat samman resultatet från årets allmänna motionstid.
Nyheter • Publicerad 9 oktober 2012

3.245 förslag har ledamöterna lämna in under den två veckor långa perioden då de kan motionera om i princip vad som helst.

Och precis som vanligt har de idéer om både högt och lågt. Två folkpartister vill ha schack på schemat (skulle enligt motionen göra underverk, minska behovet av specialpedagoger, förbättra resultaten i matematik med mera). En moderat tror att en gemensam nordisk valuta skulle få samarbetet mellan länderna att nå nya höjder.

Andra vill utreda sällskapsdjurens positiva effekter på människan. Och just djur har legat många ledamöter varmt om hjärtat genom åren. Minns centermannen

Torsten Bengtsson som blev rikskänd när han i mitten av 70-talet skrev en motion om frisläppandet av burfåglar.

Han fick nej och det är så det oftast blir. Endast 0,5 procent av de tusentals motionerna brukar gå igenom i kammaren.

Därför höjs regelmässigt röster för att avskaffa allmänna motionstiden. Så även i år.

Och visst kan man diskutera formerna; motionshanteringen är ett tungrott arbete. Många ledamöter borde också tänka sig för en stund innan de skriver, ett vanligt skäl till avslag är att de motionerar om sådant riksdagen inte rår över.

Men att avskaffa allmänna motionstiden? Nej, att ett ymnigt idésprutande, där tanken frigör sig från vardagens burar, är något riksdagen bör vara rädd om.

Katarina Larsson, politisk redaktör
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.