Annons
Nyheter

Ansvarslöst att pressa in fler

Det är tufft på förskolorna i Borås. Barngrupperna är stora och personalen har allt fler barn att ta hand om per anställd. Skolinspektionen har varit mycket kritisk till situationen och påtalat att personalen inte får förutsättningar att bedriva det pedagogiska arbetet.
Nyheter • Publicerad 26 april 2014
Foto: Rolf Vennenbernd

Inför förra fullmäktigemötet ordnade Lärarförbundet och Kommunal en gemensam aktion med 150 deltagare. 935 personer hade skrivit under protesterna mot de stora grupperna i förskolan och på fritids, och listorna lämnades till kommunfullmäktiges ordförande Per-Olof Höög (S) och kommunalrådet Lena Palmén (S).

”Vi hoppas att det här blir en väckarklocka. Det är valår i år och politikerna måste gå ut och säga hur de ska lösa det här”, sa Rose-Marie Caldehed, Lärarförbundet. ”Grupperna ökar varje år. Vi får fler utåtagerande barn och vi får en arbetsmiljö som är helt oacceptabel.”  (BT 21/3).

Annons

Politik är en långsam verksamhet. Så det var förstås för mycket att hoppas på att något skulle hända redan på nästa fullmäktigemöte, det som var i torsdags. Men att det i detta läge finns ansvariga politiker som ser det som ett problem att inte ännu fler barn är i förskolan under ännu längre tid, vittnar om en häpnadsväckande tondövhet.

I Borås har alla barn vars föräldrar är hemma med syskon eller är arbetslösa rätt till förskola 15 timmar i veckan, helt enligt de nationella reglerna. Dessutom har de barn och/eller familjer som har behov av fler timmar möjlighet att få det. Morgan Hjalmarsson (FP) vill ändra så att alla barn vars föräldrar är hemma med syskon eller är arbetslösa har rätt till 30 timmar i veckan.

Det ska gälla alla barn från ett år, och i talarstolen argumenterade han för att om telningarna ”förvägras” detta så blir konsekvensen att de ”missar sina förskolekompisar och missar pedagogisk undervisning”.

Mot bakgrund av situationen i Borås skulle man kunna tillägga att de ”missar” en del annat också, såsom stress i stora grupper och ännu längre vistelse i en miljö som väldigt mycket tåligare vuxna larmar om som extremt påfrestande.

Man kan förstås rent teoretiskt tänka sig att låta andra kommunala verksamheter stå tillbaka och istället välja att göra en ännu snabbare och större utbyggnad av förskolan än den som pågår nu. Men innan man är där, om det nu är dit Folkpartiet i Borås verkligen vill, finns en situation här och nu som inte går att bortse ifrån. Det är helt enkelt ansvarslös överbudspolitik att i detta läge pressa in fler barn i förskolan.

Den svenska förskolan är en viktig del av välfärden. Den ska stimulera barns utveckling och lärande och erbjuda en trygg omsorg.  Det har skett en makalös utveckling när man jämför dåtidens dagis med dagens förskola. Så långt har Hjalmarsson rätt.

Men för det första måste personalen få förutsättningar att göra ett bra jobb om detta viktiga och alltmer krävande uppdrag ska kunna skötas. För det andra måste vi också våga säga att förskolan inte är allt. Och den ska heller inte vara allt.

Det fanns en del som sade ungefär så i talarstolen i torsdags. Kerstin Koivisto (Boråsvalet) till exempel, som i sitt anförande framhöll att vi har en ”jättebra förskola” men också poängterade vikten av tid i familjen och värdet av pauser i tillvaron.

Det var ett tänkvärt inlägg, med avstamp mer i relationer än i budget. Oavsett om man höll med om allt eller ej hade det kunnat inspirera nästa talare till fortsatt diskussion om villkoren kring barns uppväxt. Jag tror att vi är fler som funderar på dem och känner viss oro för hur de förändrats.

Men Morgan Hjalmarsson avfärdade istället Koivistos inlägg som ”ett brandtal mot förskolan” med tillägget att 30-timmarssatsningen var ett erbjudande, inte ett tvång och ”vill du gulla med dina barn hemma får du det”.

Annons

Alla som tagit del av fullmäktigemöten vet att medvetna missuppfattningar och raljanta kommentarer är en del av den politiska retoriken även där. Ändå är det lite sorgligt att det är så svårt att diskutera de här frågorna mer på allvar och i ett bredare perspektiv. De hade förtjänat det.

För övrigt blev motionen inte bifallen, bara besvarad. 15-timmarsregeln fortsätter att gälla. Hur Borås ska komma tillrätta med de verkliga problemen i förskolan med stora grupper och sliten personal återstår fortfarande att se.

Katarina Larsson, politisk redaktör
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons