Nyheter

Alliansens knepiga kurragömma med budgeten

Det finns mycket att säga om den rödgröna budgeten som presenterades i går. Till exempel om skolsatsningar, där man fortfarande är större i orden än i siffrorna.
Nyheter • Publicerad 25 oktober 2012

Till detta och annat finns anledning att återkomma. Men det mest häpnadsväckande för budgetdagen var inte innehållet, utan alliansens taffliga budgetspel.

Man kan ha synpunkter på att de rödgröna i Borås släppt budgetnyheter innan det var dags att offentliggöra helheten på onsdagen. Men det är ett numera etablerat sätt att skapa intresse kring vad man vill.

Knepigare blev det när alliansoppositionen i Borås plötsligt skulle slå något slags hastighetsrekord och offentliggöra sina budgetar, som bygger på de rödgrönas, innan den senare var framlagd i sin helhet.

En resumé: I tisdags kallade alliansen till presskonferens för att presentera partiernas budgetförslag.

En rätt blygsam tillställning. Fyra alliansföreträdare, tre journalister och ett fat med wienerbröd. Men också en aningen förvirrad tillställning.

För deras förslag byggde som sagt på den rödgröna, då ännu inte helt offentliggjorda budgeten. Den hade de, alliansföreträdarna sett, men inte vi i media. Så det var lite svårt att förhålla sig till uttryck som ”mer” och ”mindre” när man inte hade sett vad som var själva referenspunkten.

Men alliansen var uppenbarligen så angelägen att berätta för medborgarna att man inte hade tid att avvakta. Därtill är ju inte det här en fråga om medias arbetsvillkor. För det märkliga inträffar sedan dagen efter, på onsdagens kommunstyrelse.

Då läggs som brukligt den rödgröna budgeten, men om alliansförslagen får ledamöterna inget veta. De budgetar som delades ut och offentliggjordes för media dagen innan och beskrivits i tidning och radio är alltså plötsligt förbjuden läsning för de folkvalda i kommunens högsta verkställande organ, som vore det blott en planerad tjuvstart, ägnad att förvirra övriga deltagare.

Det var bara ett arbetsmaterial och i det har man nu upptäckt fel, förklarade en märkbart pressad Annette Carlsson (M). Så därför vill man inte visa det för då kunde de rödgröna ”... gå igång på felaktiga uppgifter”.

Man skulle kanske kunna rycka på axlarna åt det hela och säga att förr eller senare blir väl alliansbudgetarna offentliga för alla.

Men frågan ä r faktiskt allvarligare än så och det handlar inte om synen på media, det handlar om synen på medborgarna, de förtroendevalda och det egna uppdraget.

Även en opposition har ett viktigt uppdrag i en kommun. Vad den säger är viktigt och en budget är det tyngsta samlade inlägget man gör i en kommun.

På en sådan ska man kunna lita. Det som man ena dagen slår på trumman för att man vill berätta för medborgarna, kan man inte nästa dag leka kurragömma med i kommunstyrelsen.

Det är ett ovärdigt sätt att förhålla sig till kommunens högsta verkställande organ. Och faktiskt till väljarna också.

Katarina Larsson, politisk redaktör
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.