Annons
Nyheter

Vems budgetbild vinner?

Bättre”, sade Borg.”Sämre”, sade Östros. Det är, erkännes villigt, en aningen förenklad sammanfattning av tisdagens stora budgetdebatt.
Nyheter • Publicerad 16 april 2008
Anders Borg
Anders BorgFoto: SCANPIX

Debatten utgår trots allt från det 238-sidiga dokumentet 2007/08:100, det vill säga regeringens ekonomiska vårproposition. Där finns siffror som räcker för timslånga seminarier om de ekonomiska utsikterna och den tilltagande osäkerheten kring konjunkturen i omvärlden.

Men finansministern och hans utmanare valde de stora greppen och då kokar det ner till Borgs besked om att det är bättre nu (fler i arbete, minskat utanförskap o.s.v.) och till Östros påstående att det är sämre nu (arbetslösheten kommer att öka, fler får socialbidrag o.s.v.). Och så stod de där i talarstolen och slogs om verklighetsbilden.

Annons

Politik är inte boxning, men det är svårt att komma undan intrycket att de testar varandras kraft. Provar hur vänsterjabben tar, drämmer till med den mer ideologiskt laddade högern för att se reaktionen. Blir den ett vapen att använda i valrörelsen eller är det bättre att försöka nöta på i lugnare takt och trötta ut motståndaren?

Båda är skolade ekonomer men nu när Borg blivit varm i kläderna som finansminister har han också blivit mer av politiker och då hettar det till i kampen om värderingar. Den här gången nöjer sig inte heller alliansen med att vara arbetarparti, nu är man också trygghetsparti. ”Fler i arbete –tryggad framtid” är den väl funna rubriken på vårbudgeten. Så målas en bild av hur vi tillsammans, i jobb, ska möta den ekonomiska osäkerheten.

Det nya med vårbudgeten är annars inte att det är Borg mot Östros, istället för Borg mot Nuder. Det är förändringen i budgetprocessen som innebär att det är färre detaljerade reformförslag och fler visioner.

Det som tidigare mynnade ut i tabellmakarnas fest – där man skulle se om det blev plus eller minus för en trebarnsfamilj i villa och hur många kronor mer en ensamstående kvinna i hyreslägenhet kunde räkna med – handlar nu mer om bedömning av läget i stort. De exakta reformerna kommer i höst. De var dessutom överskådligt presenterade redan före debatten – fortsatt jobbavdrag, mer till pensionärer, satsning på infrastruktur, förskola och forskning.

Därför blir det så viktigt att sätta den politiska ramen kring de tabeller som sedan kommer, att vinna förtroende för den egna modellen.

Är regeringen något att hålla i handen när lågkonjunkturen kommer eller är det bättre att släppa taget om finansministers strävsamma jobbpolitik och slänga sig i Östros varma bidragsfamn?

Att döma av opinionssiffrorna är det just nu många som känner sig lockade av den senare. Tyvärr.

För utan att förringa den osäkerhet som råder om den ekonomiska framtiden, kan lösningen knappast vara att ge upp arbetslinjen. Det vore att välja den sämsta av vägar i ett läge när Sverige behöver rusta sig med många fler i jobb för att klara de ekonomiska påfrestningar vi vet kommer och som ingen regering, oavsett färg, kan prata bort i en aldrig så slagkraftig riksdagsdebatt.

Katarina Larsson, politisk redaktör
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons