Ödesdiger övertro på övervakningskameror
Det är lätt att förstå både deras och Almåsskolans krav. Samtidigt finns en rätt oroande tendens där övervakningskameror getts rollen som det moderna samhällets alltmer hyllade aktör mot brottslighet och skadegörelse.
Antalet kameror i den offentliga miljön ökar snabbt, samtidigt som kommunerna applåderar sig själva för att ta kampen för ett tryggare samhälle. Att börja tala om personlig integritet, ställa frågor om vad som händer med oss och vår syn på gemensamt ansvar, uppfattas lätt som bakåtsträvande.
Securityuser.com berättar att Malmö vill bli Sveriges mest kameraövervakade stad. Justitiekanslern har dock sagt stopp och nu blir det kammarrätten som ska ta ställning till kommunens krav på 58 övervakningskameror längs ett tre kilometer långt centralt stråk.
Tidningen TT Ela uppgav på fredagen att elva skolor i Vänersborg ska sätta upp 232 övervakningskameror.
Däremot säger länsstyrelsen i Skåne nej till övervakningskameror i Raus kyrka i Råå utanför Helsingborg. Den kyrkliga samfälligheten hoppades på fem kameror i kyrkan för att övervaka altaret, kollektkista, en staty och ett krucifix.
Men länsstyrelsen anser att till kyrkan söker sig folk för att få ro och stillhet och att det måste vara av betydande intresse att inte bli kameraövervakad på en sådan plats.
Klokt beslut. Det måste finnas fredade zoner också i ett samhälle som drabbats av övervakningshysteri.
Det handlar inte om att hojta ”fritt fram för brottslingar i kyrkan”, men att våga tro att den personliga integriteten har ett egenvärde.