Annons
Nyheter

Men varför ler inte Reinfeldt?

Varför tycker väljarna att du ofta ser ut som en ledsen hund?
Nyheter • Publicerad 10 april 2008
Reinfeldt, allt oftare med ledsen uppsyn?
Reinfeldt, allt oftare med ledsen uppsyn?Foto: Scanpix

KG Bergström ställde frågan till statsministern när denne var gäst i hans program i februari. Och allt oftare hörs nu påpekandena om att Reinfeldt inte ser så glad ut. Det är mer moloken cockerspaniel än sprudlande partiledare över den reinfeldtska uppsynen.

Opinionssiffrorna kunde vara bättre, och Mona Sahlin skäller allt oftare på honom.

Annons

Häromdagen morrade dessutom ett helt koppel av moderata kommunalråd på Dagens Nyheters debattsida. Statsministern borde snabbt som ögat ta initiativ till att ta bort värnskatten, löd budskapet.

Det vill inte Reinfeldt. Han argumenterar numera för värnskatten och har föga förståelse för dem som ser denna så kallade tillfälliga skatt som skadlig. Borta är den traditionella moderata synen på att egen ansträngning och investering i utbildning ska löna sig.

Reinfeldt har helt enkelt flyttat sig vänsterut i politiken. Och kanske ligger nyckeln till hans sorgsna uppsyn i denna omorientering, snarare än i att han skulle vara bekymrad över gläfsandet från oppositionen.

Ty i senaste numret av den alltid lika läsvärda populärvetenskapliga tidskriften Forskning och Framsteg berättar Christian Bjørnskov, forskare vid Aarhus School of Business, att ju längre vänsterut man befinner sig, desto olyckligare är man. Han har studerat data från World Value Survey som bekräftar vad studier i USA har visat i över 30 år.

Bjørnskovs förklaring lyder: ”De till vänster uppfattar oftare samhället som orättvist och det gör dem bekymrade och därmed olyckliga, även om de själva har det bra”.

Dessa samband finns alltså även i en välfärdsstat som Sverige, enligt Bjørnskov: ”Välfärdsstater påverkar bara lyckan för de riktigt extrema – vänsterextrema blir lite mindre olyckliga och de långt till höger något mindre lyckliga.”

Men vem vill ha en ledsen politiker i dessa tider? Inte konstigt att just vänsterpartiet är det enda parti med partistyrelsebeslut på gladare miner.

När den nya strategin lanserades tidigare i vintras förklarade Lars Ohly insiktsfullt att vänsterpartiet ofta ses som ”den arge, den som står och dundrar och är förbannad”. Nya informationschefen Jenny Lindahl Persson har därför beordrat mungiporna uppåt i sitt parti.

Vilken effekt den nya glada mimiken på vänsterpartiet kommer att få är för tidigt att säga. Men de har mycket att ta igen.

För, säger Bjørnskov, skillnaden i lycka mellan de mycket vänster- och högerorienterade motsvarar ungefär en förälskelse.

Annons

Jag undrar hur man mäter det. Men kanske man kan nöja sig med att konstatera att känslor av kärlek kan ge oanade krafter, även i politiken. Ty vem minns inte det glada mottot från moderaternas stämma i Örebro 2005: ”Vi älskar Sverige”, var budskapet på alltifrån affischer till muggar.

Tretton månader senare vann en lyckligt leende Reinfeldt valet. Nu börjar det bli dags att överväga om tassandet vänsterut verkligen är rätt modell för att opinionen ska börja vifta med svansen igen.

(Och förresten viftar glada hundar med svansen åt höger, allt enligt vetenskapsmän vid universiteten i Trieste och Bari i Italien. Vänstervift tyder däremot på rädsla, veterligen dock för andra faror än dåliga opinionssiffror.)

Katarina Larsson, politisk redaktör
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons