Nyheter

Inspiration för regeringen

Agneta i Trollhättan, Anette i Göteborg, Anne-Marie i Borås och Anna-Lena i Töllsjö.
Nyheter • Publicerad 26 mars 2008
Maud Olofsson med några av ambassadörerna för kvinnligt företagande.
Maud Olofsson med några av ambassadörerna för kvinnligt företagande.Foto: SCANPIX

Det var sida upp och sida ner med kvinnliga företagare när regeringen på onsdagen presenterade de 880 ambassadörerna för kvinnors företagande (alfabetiskt sorterade på förnamn, trots att ansvariga statsrådet Olofsson är tjurig på media för att de kallar henne Maud). Olofsson vill, som det formuleras i pressmeddelandet, ”synliggöra kvinnor som driver företag i samhället” och det är ju en lovvärd tanke. De utvalda ska ut i skolor och andra ställen för att dela med sig av sina erfarenheter och inspirera andra.

Men det är inte bara de som ännu inte gjort sitt yrkesval som kan behöva inspiration. Också regeringen behöver drivas på. Tänk om ambassadörerna kunde inspirera regeringen till de utlovade regelförenklingarna för företagare. Det var dem alliansen talade om i valrörelsen men har märkvärdigt svårt att få igenom nu när de sitter vid makten.

Varje ambassadör förväntas ta kontakt med kvinnor vid minst fyra tillfällen per år enligt reglementet för de nyutnämnda. Vad sägs om ett tillägg där regeringen lovar att vid minst fyra tillfällen per år lyssna till företagarnas önskemål om förändring?

Då kan det dessutom göras ett undantag för könsregeln så att även männen i regeringen får tillfälle att öppna öronen för ambassadörerna.

Fredrik, Göran och Jan kan behöva inspireras också de. För att inte tala om Sven-Otto, han som tror att arbetsrätten inte är något problem för småföretagare.

Katarina Larsson, politisk redaktör
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.