Fler händer välkomna
Demonstration betyder plakat och slagord. Att döma av förhandsuttalandena kommer plakaten att ge en bild av entreprenad som om det skulle innebära försämring jämfört med om driften behålls i kommunal regi. Fast uttryckt i korta, spetsiga slagord, förstås.
Men vill man veta vad entreprenad innebär ska man inte läsa Kommunals plakat. Då ska man läsa vad Kommunal fick reda på när de talade med de medlemmar som faktiskt jobbar i privat äldrevård och omsorg. De som har erfarenhet av entreprenad har en annorlunda inställning än de som är ute och demonstrerar mot den.
Kommunal tog nämligen det hedervärda initiativet till en jämförande studie mellan berörda medlemmars uppfattning om verksamheten inom äldreomsorg på entreprenad respektive i offentlig regi.
Det handlade om anställningsförhållanden, arbetssituation, egen utveckling och kvalitet i vården. Och på punkt efter punkt framkommer hur nöjda de tillfrågade är med att jobba inom vård på entreprenad. Det handlar om alltifrån att det är färre hierarkier till att det är flexiblare och effektivare.
Den största skillnaden enligt Kommunals rapport (den finns på förbundets hemsida), är att de som arbetar inom ett entreprenadföretag känner att de får ta större ansvar. När de jobbade med offentlig arbetsgivare fick de en uppgift. Nu får de vara med och planera verksamheten.
Det ger förstås effekt. Jobbet blir roligare och mer tillfredsställande, de anställda känner sig kvalificerade och behövda, dessutom blir de mer kostnadsmedvetna. Och sista meningen i rapporten känns given: ”Man kan anta att även de äldre bemöts på ett trevligare sätt av de anställda som trivs och känner sig nöjda med sin situation”.
Om det här kommer det nog inte att stå så mycket på Kommunals plakat i Borås i eftermiddag.
I Borås finns ett oerhört starkt motstånd mot att lägga ut kommunal verksamhet på entreprenad, oavsett vad det handlar om. Det är inte bara de demonstrerande kommunalarna som tycker så, de har starkt stöd framförallt från socialdemokraterna och vänsterpartiet. Men inte heller i sexpartimajoriteten är entusiasmen och viljan att ställa sig upp och på allvar argumentera för entreprenad särskilt imponerande.
På något sätt tycks man här, i större utsträckning än på många andra platser, vara mer eller mindre övertygad om att just Borås kommun är den oövervinneligt bästa av alla på att driva alltifrån badhus till äldrevård och boenden inom handikappomsorgen.
Det vill till att ha höga tankar om en närmast gränslös kommunal kompetens. Parat med vad som skulle kunna beskrivas som viss förändringströghet har detta gjort att det ser ut som det gör i Borås.
Det kunde ju sett ut som i Norrköping. Attendo Care gjorde en jämförelse mellan just Borås och Norrköping. Norrköping är lite större men städerna har en liknande historia med tekobakgrund och en stor del av befolkningen som varit sysselsatt inom industrin. I Norrköping var andelen privata utförare i äldreomsorgen 20 procent 2004. I Borås 7 procent. Kostnaden per invånare över 80 år var 140?757 kronor i Norrköping och 170?091 i Borås.
Skillnaden i kostnader kan förstås bero på olika saker. Men det finns ett mönster när man jämför olika kommuner, större andel på privata utförare ger lägre kostnad. Hade Borås haft motsvarande kostnad som Norrköping för äldreomsorgen hade man sparat 167 miljoner kronor. Pengar som kunnat användas till utbyggd äldreomsorg eller skola, till exempel.
Lite ledtrådar till varför privat driven vård och omsorg kan vara effektivare utan att kvaliteten är sämre, kan man få om man går tillbaka till Kommunals undersökning. Där tycker de som bytt till privat arbetsgivare att schemaläggningen är smartare och mer inriktad på brukarnas behov, men också att all personal får ett annat kostnadsmedvetande.
Kommuner kan vara utmärkta arbetsgivare och Borås jobbar stenhårt på att bli bättre. Att lägga ut på entreprenad handlar alltså inte om att underkänna eller anklaga för medvetet slöseri. Det är ett sätt att effektivisera, men den största fördelen är att kvaliteten sätts i fokus.
I Borås låter det som om privat/offentlig drift är en given blockskiljande fråga. Det är säkert så det blir i kväll också.
Men lyfter man blicken utanför sessionssalen i fullmäktigehuset är det inte längre så enkelt. I själva verket fann tidningen Dagens Samhälle att ”politisk hemvist fått allt mindre betydelse när kommuner väljer att konkurrensutsätta delar av äldrevården. Det förekommer i ungefär samma utsträckning i borgerliga som socialdemokratiska kommuner.”
När tidningen räknade i oktober 2005 var det faktiskt något fler s-styrda än borgerligt styrda kommuner som valt entreprenadspåret för äldreomsorgen.
Tillbaka till Norrköping. I måndags var nämligen Fredrik Reinfeldt där. Han hälsades välkommen av kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Mattias Ottosson (s).
Ottosson hade skrivit ett öppet brev till statsministern. En del är rent partihackande om hur bra hans parti är och hur usel alliansregeringen är. Men Ottosson är ingen entreprenadhatande vänsterideolog. Han försöker inte ta lättköpta poäng på att dravla om att privata företag skor sig på människors vårdbehov. Han tycks istället vara en pragmatisk politiker med sina kommuninvånares bästa för ögonen:
”Och vet du Fredrik, i Norrköping har vi en blandning av privata och kommunala utförare, de kompletterar varandra. Men i privata likväl som i offentliga verksamheter är det brukarnas behov som står i centrum.”
Hur länge dröjer det innan ansvariga i Borås kan beskriva vår kommun på samma sätt?