Nyheter

Lyser upp i vintertid

När december är som allra mörkast kommer hon med ljus och tärnor. Lucia är ännu en av traditionerna i december.
Nyheter • Publicerad 13 december 2010
Rebecka Lewin är Borås lucia 2010.
Rebecka Lewin är Borås lucia 2010.Foto: Anders Ylander

I Borås 2010 heter hon Rebecka Lewin. Från början kom hon från Syrakusa i Italien, var ett helgon och hette Sankta Lucia. I Sverige kallar vi henne kort och gott från Lucia.

Den 13 december varje år är det dags. På skolor, dagis, arbetsplatser och ålderdomshem lussas det i dag för fullt. Tärnor, pepparkaksgubbar, tomtar och stjärngossar. Alla följer de tjejen med ljus i håret.

För den svenska polisen brukar dock Lucia bli mindre trevlig eftersom det är en kväll då ungdomsfylleri och brott brukar vara vanligt förekommande.

På Sicilien, där Sankta Lucia föddes, finns en luciatradition där barnen får lämna mat till helgonet och till en "flygande åsna" som hjälper Lucia att ge presenter. Om barnen råkar få syn på henne så kommer hon enligt sägnen att kasta aska i deras ögon så att det blir blinda för en stund.

Anna Claesson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.