Nyheter

Fullt av kryp i granen

Varje julgran är full med småkryp.
Nyheter • Publicerad 18 december 2009
Svarta änkan är inte så troligt att du får med julgranen in här i Sverige, men däremot en massa andra kryp.
Svarta änkan är inte så troligt att du får med julgranen in här i Sverige, men däremot en massa andra kryp.Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Kvalster, spindlar och skalbaggar är djur som kan ramla ur granen och ner på julklapparna om du inte ser till att skaka ur den innan den tas in i julstöket.

– Det kan finnas 10 000 individer av olika småkryp i varje gran, det kan säkert vara ännu fler också. Artmässigt kanske det vara en 50 arter eller något sådant, säger Charlotte Jonsson, insektsexpert på Naturhistoriska museet i Göteborg.

Men de är ganska harmlösa.

– Det är inga skadedjur som skadar våra hem. De flesta dör när de kommer in i värmen, det är ingen risk att man får in något som börjar äta upp huset eller ger sig in i skafferierna eller så. Spindlar kan man nästan se mer som nyttodjur om man får in dem i huset eftersom att de käkar upp alla andra småkryp som de träffar på.

Man kan göra en del för att få bort krypen i granen.

– Jag skulle rekommendera att man ställer den i något lite halvvarmt utrymme och låter den stå där i några dagar eller någon vecka. Då hinner djuren vakna till liv lite grann och då kan man skaka granen ordentligt, så faller många småkryp bort.

En del djur går att se med blotta ögat.

– Det är ofta lite större spindlar, skalbaggar eller någon skinnbagge som man brukar se.

Detta kan du hitta i din gran

Vanligaste djuren är hoppstjärtar, kvalster, skalbaggar, fjärilar och spindlar.

De livnär sig på barr, knoppar, skott och bark. Exempel: fjärilslarver gillar bark och gallmyggor äter skott.

Andra grankryp är parasiter som lever på andra djur och jordlöpare som jagar små fjärilslarver.

Källa: Naturhistoriska museet Göteborg och Skogsverige.se

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.