Baka julens fruktkaka
Men se upp. Kakan måste ligga i en väl rengjord, lufttät burk så den inte börjar mögla.
Julkakan blir ganska tung med alla ägg och mycket smör, vilket gör att den kan kännas snudd på degig de första dygnen. Men får den bara mogna balanserar den upp sig och blir perfekt till julkaffet.
Julens fruktkaka
Till 1 julkaka
Tid: 1,5 timme
200 g smör
3 dl strösocker
4 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
25 g hackad mandel
100 g syltad frukt
3 msk russin
Gör så här:
1. Rör socker och rumsvarmt smör. Separera äggulor och äggvitor. Tillsätt fyra äggulor till smörblandningen, en i taget. Vispa äggvitorna till ett fast skum.
2. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål. Rör ner hackad mandel, fruktblandning och russin.
Rör samman smör- och mjölblandningarna. Vänd till sist ner de vispade äggvitorna. Smeten blir mycket fast, men så ska den vara.
3. Smöra och bröa en form, 22-24 centimeters diameter, och klicka ner smeten i formen. Grädda kakan mitt i 180-200 graders ugn cirka en timme. Täck kakan med folie mot slutet för att undvika att den blir för mörk. Kontrollera med sticka att kakan är genomgräddad innan den tas ur ugnen.
Dan Strandqvist /TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se