Annons
Nyheter

Varför rasera den svenska modellen?

Det blev en mycket hård debatt om turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd (LAS) på folkpartiets landsmöte.
Nyheter • Publicerad 22 november 2009
Birgitta Ohlsson.
Birgitta Ohlsson.Foto: Ulf Palm / SCANPIX

Landsmötets förslag var radikala och hade kommit mycket olägligt med tanke på vårens omfattande avtalsrörelse och valrörelse. Som liberala kvinnoförbundets ordförande Birgitta Ohlsson påpekade hade det inneburit att ”man kastade ut barnet med badvattnet”.

Att som kongressen föreslog införa undantag för 10 personer och helt ta bort turordningsreglerna för företag upp till 50 personer skulle helt kullkasta den svenska modellen. Nu blev det inte så, partistyrelsen vann. Och bra var det. LAS bör förändras, men vad tjänar Folkpartiet och alliansen på att helt ställa sig utanför ramarna för den politiska diskussionen?

Annons

Då är den linje som antogs bättre, alltså en försiktig uppluckring. Utvidga undantaget för två personer till alla företag och se över rätten till sympatiåtgärder. Facket ska inte få utnyttja konflikträtten.

Centern vill förvisso ha mer omfattande undantag än Folkpartiet. Men samtidigt står de nya Moderaterna alltmer ensamma i sitt envisa försvar av de skadliga turordningsreglerna.

Johan Söderström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons