Annons
Nyheter

Välkommen till regionen, Värmland!

Hittills har Västra Götalands regionpolitiker lugnt kunnat följa stridigheterna efter ansvarskommitténs förslag om regionuppdelning av Sverige.
Nyheter • Publicerad 11 februari 2008

Vår region har ju redan den mödosamma processen bakom sig sedan drygt ett decennium. Men nu har Västra Götaland fått en passande friare norrifrån, nämligen Värmland.

För en värmlänning i förskingringen bultar förstås hjärtat lite extra inför en eventuell sammanslagning. På något sätt skulle ju Borås då kännas lite mer som hemma. Det är också en fascinerande tanke att ett av Europas största innanhav, Vänern, skulle hamna inom regionens gränser om Västra Götaland säger ja till Värmland.

Annons

Men förutom de känslomässiga banden finns det en hel rad rationella skäl för en sammanslagning. För att skapa en hållbar region krävs det att samarbetet växer fram underifrån och av praktiska skäl.

Det har verkligen varit fallet med Västsverige och Värmland, både vad gäller industri, forskning och sjukvård. Industrier i Värmland arbetar tätt samman med Trollhättan och Göteborg. Värmlands landsting köper redan idag högspecialiserad vård för 100 miljoner kronor från Sahlgrenska sjukhuset. Det finns dessutom ett nära samarbete mellan Karlstads universitet och Göteborgs dito samt Chalmers. En rad myndigheter – såsom Banverket, Vägverket och miljödomstolen – arbetar också efter denna uppdelning redan idag. Både län och region har dessutom intressen i vårt västra grannland Norge.

Ordföranden för Region Värmland, Thomas Riste, och landshövding Eva Eriksson, tidigare skaraborgare, säger sig vara positiva till förslaget. Enligt GP (8/2) har även regionrådet Kent Johansson (c) och Göteborgs starke man, Göran Johansson, visat intresse. Värmlänningarna kanske tjänar mest på den nya regionen men har ändå mycket att erbjuda både vad gäller teknik och turism.

Från värmländsk horisont är också tillväxtnavet Göteborg betydligt mer lockande än Örebro. Det har ju tidigare föreslagits att Värmland skulle vända sig österut för att bli en del av en tillväxtkorridor, vad som nu menas med det. Tillväxtregion Stockholm sträcker sig ju inte längre än Västerås och Eskilstuna.

Nej, då verkar Värmland och Västra Götaland vara ett betydligt mer naturligt par.

Johan Söderström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons