Ungdomar med "fel" attityd
När gymnasieelever i västsvenska orter får svara på frågor om framtiden, yrkesval, synen på arbete, skolundervisning med mera hamnar Ulricehamn i topp.
De har tagit sig dit genom att eleverna har blivit mycket mer positiva till matematik. Detta visar att kommun, lärare och elever kan vända en negativ trend med rätt sorts ledarskap och rätt sorts stöd.
Samtidigt, i andra änden av skalan hamnar Borås, Herrljunga och Mark. Resultatet för Sjuhärad är alltså splittrat.
Helhetsbilden inger dock inte så stort förtroende för framtiden som man skulle kunna hoppas. Synen på arbete präglas av plikt snarare än lust. Värre är avståndet mellan vad eleverna drömmer om att göra och vilka jobb som finns. Fortfarande vill flest jobba inom media medan mycket färre vill jobba inom industrin. Men det är ju på verkstads- snarare än kameragolvet som flest måste arbeta för att bygga upp Sverige.
Vidare är synen på entreprenörskap är inte bara ett bekymmer för Handelskammaren utan för hela samhället. Endast en tredjedel kan tänka sig att starta eget. Det bådar inte gott inför framtiden när det kommer att behövas mer egna initiativ för att skapa nya jobb.
Handelskammarens undersökning ger en intressant inblick i ungdomars attityder. Men hur man ska göra ungdomar mer välvilligt inställda till vad samhället efterfrågar, det är svårare att svara på.