Nyheter

Underskatta inte vikten av närvaro

Som befarat minskade trafikpolisens närvaro i Sjuhärad efter nedläggningen av avdelningen i Borås.
Nyheter • Publicerad 2 mars 2010

Under den månad som gått sedan verksamheten upphörde har de bara synts till i Sjuhärad vid något tiotal tillfällen.

Det känns dock inte helt rättvist att döma ut centraliseringen efter så kort tid. Göteborgspolisens förklaringar är rimliga och det tar tid för en ny organisation att sätta sig (BT 1/3). Det måste gå något halvår innan man kan uttala sig om huruvida polisens insatser har försämrats.

Däremot finns det anledning att ifrågasätta centraliseringstrenden inom polisen, som inte bara berör Västra Götaland utan hela Sverige. Både närvaron och lokalkännedomen riskerar att bli lidande när polisen rationaliserar.

Effekten blir att man hamnar längre bort från medborgarna, när trenden borde vara den motsatta. Skulle inte de resurser som tillförts polisen i Västra Götaland hellre satsas på att stanna snarare än att flytta? Och blir polisen verkligen synligare i Sjuhärad av att ledningscentralen flyttas till Göteborg?

Synlighet på vägar, gator och torg förebygger brott och stärker allmänhetens förtroende för ordningsmakten. Nedläggningen av trafikpolisen i Borås verkar i motsatt riktning.

Johan Söderström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.