Annons
Nyheter

Svårt att lagstifta om moral och civilkurage

Kristdemokraterna fortsätter att lyfta fram förslaget om en civilkuragelag, ett vallöfte från 2006 som inte infriades då och som sedermera fallit i glömska. För något år sedan tillsattes Handlingspliktsutredningen som avvisade en sådan lag.
Nyheter • Publicerad 14 augusti 2011

De flesta torde nog kunna enas om att man har en moralisk skyldighet att gripa in om man ser på när en medmänniska skadas. Att det enligt rätten inte finns någon skyldighet att ingripa om ett barn håller på att drunkna känns väldigt märkligt.

Däremot känns det inte rimligt att begära ett ingripande med fara för eget liv. Här finns en svår gränsdragningsproblematik. Vid åsynen av en misshandel på stan borde det vara svårt att i efterhand säga något exakt om vilka riskerna hade varit med att försöka gå in och avsluta bråket. Det är inte ovanligt att den som försöker gripa in är den som i slutändan råkar värst ut.

Annons

Kristdemokraterna har de senaste åren varit bra på att se politiken ur den lilla människans perspektiv. För några år sedan talade partiet om ett hederligare Sverige. Partiets nuvarande slogan som man även drev hårt i det senaste riksdagsvalet lyder ”ett mänskligare Sverige”.

Kristdemokraterna strävar bort från kollektivismen och ”nånannanismen”. Vi måste ta ansvar för varandra inom de små gemenskaperna. Desto svårare har det varit att paketera politiken i idéer som tilltalar väljarna.

KD:s vilja att skapa ett bättre samhälle där politiken inte når in till hemmets innersta vrå har många gånger förvandlats till dess motsats. Barn ska exempelvis tvingas besöka sina föräldrar.

Det har blivit pekpinnepolitik av det hela med diverse förslag som inkräktar på individens frihet. Civilkuragelagen tillhör denna kategori. Den passerar gränsen för ”negativ frihet”, det vill säga rätten att göra vad vi vill utan att straffas för det.

Vi behöver ett samhälle där vi i högre grad ser efter varandra, ett mjukare samhälle där det inte är OK att filma övergrepp istället för att gripa in. En civilkuragelag kan möjligtvis bidra till att sätta en norm för hur man bör bete sig. Men erfarenheten säger att det är oerhört svårt att genomföra den. Vad ska straffpåföljden bli för den som inte ingriper?

I själva verket är det en uppgift för samtliga partier att verka för ett mänskligare Sverige.

Johan Söderström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons