Spel med hög insats
Förslagen skickades nyligen med en ansökan till finansdepartementet om förnyad licens för spel på internet eftersom internetlicensen löper ut vid nyår.
Svenska spels framstötar får kritik, både från Folkhälsoinstitutet och Lotteriinspektionen. Folkhälsoinstitutet ifrågasätter om ett statligt spelbolag verkligen ska syssla med något så beroendeframkallande som nätpoker. Lotteriinspektionen konstaterar att det inte går att förena poker i cyberrymden med verklig poker eftersom regelverken ser olika ut.
Bakläxa för Svenska spel alltså och samtidigt ännu en påminnelse om att bolaget sitter på dubbla stolar. Självklart vill man göra vinst, men skadeverkningarna går aldrig att bortse ifrån. Staten vill vara med där pengarna finns och nätpoker är "big business". Samtidigt är det oundvikligt att en viss andel spelare kommer att trilla dit och utveckla ett beroende.
Men det är även sant att om inte Svenska spel levererar spelen, kapar något annat, utländskt, bolag åt sig marknadsandelarna. Staten åtar sig ju dessutom ett visst ansvar. Förre VD Jesper Kärrbrinks syn på marknadsföring stämde inte överens med finansminister Borgs mer lutherska på det här med arbete och spel. Istället utsågs förra jämställdhetsministern Margareta Winberg (S) till ordförande.
Tanken var väl att Winberg skulle fungera som en social garant för en något mindre aggressiv marknadsföring och att man avstod från framstötar mot de baltiska marknaderna. Och visst, det har skett förbättringar på det sociala området. Som de nyligen beslutade åldersgränserna för nätpoker och spel i butiker samt fortsatt resursfördelning till Spelinstitutets arbete mot spelberoende.
Samtidigt sänder satsningarna på de mest beroendeframkallande och vinstinbringande spelsätten inte direkt några signaler om socialt ansvarstagande. Risken att hamna i ett beroende är betydligt lägre för lågavlönade. Risken att dras in i ett missbruk är fyra gånger större för en låg- än en höginkomsttagare. Klyftan mellan svenskfödda och personer med ursprung utanför EU är än mer tydlig då risken för de senare är sex gånger större. Definitionen av socialt ansvar är alltså bred.
Över Svenska spel vilar dessutom EU-hotet om fri konkurrens. Mycket pekar på att svenska staten förr eller senare kommer att hamna inför EG-domstolen och då tvingas tillåta att utländska spelbolag etablerar sig på svensk jord. Så har hänt med den italienska staten efter en stämning från ett engelskt spelbolag.
Men trots ett moderat stämmobeslut om avmonopolisering vill regeringen inte gå i den riktningen. Svenska spel är en pålitlig kassako som drar in fyra miljarder kronor per år till staten. Det går inte att bortse ifrån. Och det är det argumentet som verkar väga tyngst, även efter Winbergs intåg.