Annons
Nyheter

Republikanerna skriver historia

Det är inte bara demokraterna som skriver historia med sina nomineringar.
Nyheter • Publicerad 29 augusti 2008
Foto: BRIAN WALLACE/Ap Photo

Ett halvt dygn efter Barack Obamas bejublade framträdande inför sitt partis konvent släppte republikanerna nyheten att Sarah Palin – 44-årig guvernör från Alaska utses till vicepresidentkandidat.

Valet av Palin överraskade de flesta bedömare. De flesta hade tippat att John McCain skulle utse någon av sina manliga seniora konkurrenter i nomineringsprocessen. Istället väljer han en relativt ung fembarnsmor. Hon blir därmed den första republikanske kvinna som tävlar om posten som president eller vicepresident. Det kan alltså bli republikanerna som krossar det kvinnliga glastaket.

Annons

Sarah Palin är en mer konservativ politiker än McCain både i ekonomiska och sociala frågor. Hon är abortmotståndare och hon valde att behålla sin fyra månader gamla bebis som har Downs syndrom. Detta ställningstagande antas tilltala den viktiga kristna högern.

Det förefaller vara ett taktiskt smart drag att välja Palin. Hon kontrasterar McCain inte bara ideologiskt, utan även för sin relativa ungdom och för att hon är kvinna.

Tanken är att hon skall locka besvikna oberoende väljare som hade hoppats på Hillary Clinton. Plötsligt känns heller inte skillnaden så stor mellan den ungdomlige Obama och krigsveteranen McCain.

Det som talar till hennes nackdel är att hon inte har någon erfarenhet av den politiska hetluften i Washington. Om Obama är oerfaren och en novis i utrikespolitiska frågor, vad är då Palin?

Ändå kan demokraterna ha svårigheter att attackera henne. Om hennes manliga motkandidater smutskastar alltför mycket kan det lätt slå tillbaka på dem själva. Vi har att se fram emot spännande dueller i höst.

Johan Söderström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons