Infrastrukturplanering med gott väglag
Alliansens förslag till förstärkt infrastruktur utgör inget undantag. Det handlar om hela 482 miljarder kronor från i år fram till 2021. Sverige har hunnit skifta regering minst tre gånger och sannolikt har vi tvingats genomleva ännu en finanskris innan dess.
Det går dock att urskilja positiva trender och goda avvägningar i alliansens förslag. Vägnätet är i skriande behov av underhåll på många håll i Sverige, på såväl stad som land. Trots överbelastningen av landets järnvägar och de positiva miljömässiga konsekvenserna är det ändå rimligt att 136 miljarder av den gemensamma kakan till drift och underhåll på 200 miljarder kronor går till vägarna.
Det är även positivt att det samfinansierade inslaget, samarbete mellan kommun och stat och mellan offentligt och privat, har ökat. Visst finns det en risk att långsiktiga kommunala vägåtaganden tränger ut finansieringen av viktiga kommunala välfärdsområden. Men det skapar i vilket fall alternativ för kommuner med sedan länge planerade vägsträckor.
Det finns anledning att vara skeptisk till trängselavgifter, men kanske anser göteborgarna och pendlare ändå att det är värt pengarna att äntligen få Västlänken på plats och komma bort från dagens trafikinfarkt. Samtidigt innebär det en reträtt för det offentliga att bilister som passerar Göta Älv tvingas bidra till järnvägstunneln under Göteborg.
Men satsningen på höghastighetståg och Götalandsbanan låter vänta på sig. Näringsminister Maud Olofsson säger sig vilja bygga bort flaskhalsar först i Göteborg och Stockholm. Det är en sund inställning, även om den lär väcka besvikelse i Borås och Bollebygd. Det är rimligt att först koncentrera sig på att lösa de problem som finns och ta igen decenniers försummelser för att sedan ta sig an storslagna nationella projekt.
Under rådande omständigheter förefaller det alltså klokare att förstärka och förbättra de spår som finns, exempelvis mellan Borås och Göteborg. Det krävs inte nödvändigtvis höghastighetståg för att skapa jobb och tillväxt. En allmän upprustning av det befintliga nätet räcker långt och underlättar människors vardag.