Enkelspårig och stereotyp bild av Norrland
Jägarna var inte bara ett actionladdat drama i vacker norrländsk miljö. Filmen och de efterföljande diskussionerna bidrog också starkt till att befästa bilden av Norrland och norrlänningen. Filmens män är bidragsberoende, de super, misshandlar kvinnor och tjuvjagar.
Som Madeleine Eriksson, kulturgeograf vid Umeå universitet, visar i sin avhandling om bilden av Norrland, behandlades dessa stereotyper i diskussionerna runt filmen som om de gav en verklig bild av norrlänningen. Självfallet är det fel att bunta ihop de manliga invånare som bebor cirka halva Sveriges yta och ge dem vissa karaktärsdrag, men enligt Eriksson tjänar detta ett syfte.
I den förenklade mediebilden får Norrland tjäna som undantaget som bekräftar det progressiva och urbana Sverige. Norrlänningen anses inte passa in i bilden av ett framåtsträvande land som måste hävda sig i en globaliserad värld, han betraktas som en arbetslös bakåtsträvare.
Det är alltså ingen positiv bild som presenteras. Det görs heller ingen skillnad på exempelvis Norrbotten och Västerbotten trots att de båda länen är mycket olika vad gäller struktur på näringslivet, politisk uppdelning och religionsutövning.
I det av tung basindustri dominerade Norrbotten är motsättningen mellan socialdemokrater och kommunister skarp, så även klassmotsättningarna. Det sydligare länet Västerbotten är av tradition småföretagarbygd, religiöst frisinnat och med ett mindre inslag av tung basindustri. Klassmotsättningarna är inte lika skarpa.
Ingen väster- eller norrbottning vill dessutom bli kallad norrlänning.
Det finns dessvärre en tendens i storstadsmedier att ge en negativ skildring av dem som bor i Norrland, eller andra delar av Glesbygdssverige. Det skapas en uppdelning i norr och söder, av det urbana Sverige och enorma glesbygdsområden.
Den politiska kartan norr om Dalälven är i stort sett rödfärgad, endast fyra kommuner har borgerligt styre, och blev betydligt rödare i september månads kommunalval.
Med alliansstyre på riksnivå kan denna verkliga politiska uppdelning leda till att en stor del av befolkningen känner sig utanför och att missnöjet sprids.
Risken finns att Jägarna 2 – om inte underblåser, så i vilket fall befäster bilden av det exotiska, bakåtsträvande Norrland.