Nyheter

Det måste gå att förena skydd med integritet

Nej, det blev inte som regeringen Reinfeldt hoppades på. Debatten runt lagen om signalspaning avtog inte efter omröstningen i kammaren för någon månad sedan.
Nyheter • Publicerad 18 juli 2008

Tvärtom har protesterna växt i styrka och de som protesterar mest högljutt befinner sig inom den borgerliga sfären. Däremot är det tveksamt hur stort motståndet är bland borgerliga väljare.

Debatten har blivit oerhört polariserad. De två lägren verkar helt enkelt inte diskutera samma sak. När riksdagsledamöter från centern och folkpartiet, liberala bloggare och ungdomsförbunden vill värna den personliga integriteten svarar försvarsminister Tolgfors med att hänvisa till rikets säkerhet.

Att socialdemokraterna mest försöker vinna politiska poäng är uppenbart. De utarbetade lagen men när det väl kom till omröstning var de emot. Hotet kommer så att säga inifrån alliansen. Protesterna måste tas seriöst även om torsdagens utspel från sex folkpartistiska riksdagskvinnor inte är helt trovärdigt.

Birgitta Ohlsson (fp) förklarade exempelvis med darr på stämman att hon kommer att presentera en mot-motion som kan göra att regeringen förlorar i denna enorma prestigefråga. Olsson som alltid lyft fram den personliga integriteten men som när det brände till, för en månad sedan, valde att lägga ner sin röst.

Trots detta och trots att debatten i många stycken är snedvriden så är regeringen Reinfeldt hotad. Om de förlorar nästa omröstning kommer förmågan att leda landet att starkt ifrågasättas och försvarsminister Tolgfors kan förlora jobbet.

Men det är trots allt långt dit. Om lagen förstärks med tillägget att regeringen måste söka tillstånd hos en domstolsliknande nämnd för att genomföra sökningar, strider den inte längre mot Europarätten. Med det tillägget, goda kontrollmekanismer och betydligt bättre kommunikation om frågan kommer sannolikt den nya signalspaningslagen att gå igenom riksdagen.

Tidigare överdirektören för Försvarets radioanstalt Anders Wik har exempelvis förklarat att meddelanden på svenska sorteras bort. Det har knappast framgått i debatten.

Det ska kunna gå att förena internationell spaning mot terrorism och hot mot våra utländska truppe med skyddet för den personliga integriteten. Men det är regeringens skyldighet att visa att så är fallet.

Johan Söderström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.