Annons
Nyheter

Blir det Värmland och Västra Götaland till sist?

Frågan om huruvida Sverige ska delas in i storregioner har åter väckts till liv.
Nyheter • Publicerad 16 mars 2011
Mer värmländskt än Sven-Erik Magnusson i Sven-Ingvars iklädd Färjestad BK:s matchdress blir det inte. Blir Sven-Ingvars en del av regionen?
Mer värmländskt än Sven-Erik Magnusson i Sven-Ingvars iklädd Färjestad BK:s matchdress blir det inte. Blir Sven-Ingvars en del av regionen?Foto: Scanpix

På DN debatt (9/3) föreslår Roland Andersson (S) och Kent Johansson (C), tidigare styrelseordförande respektive regionråd i Västra Götaland, och M-märkta tidigare styrelseordföranden för region Skåne, Jerker Swanstein, en uppdelning av Sverige i åtta regioner. Dessa experter tänker sig att Västra Götaland och Värmland blir en enhet.

I Västra Götaland är ett samgående för närvarande dock ingen stor politisk fråga. Detta bekräftas delvis i en SOM-undersökning om politikers och medborgares syn på en eventuell regionutvidgning som presenterades i Göteborg igår.

Annons

Endast 13 procent av de folkvalda i regionfullmäktige och 8 procent av kommunfullmäktigeledamöterna i Västra Götaland ställde sig bakom en regionförstoring, hos medborgarna var stödet sex procent.

För de politiska partierna ligger fokus nu på det nära förestående omvalet till regionfullmäktige. Moderaternas och Socialdemokraternas inställning präglas av försiktigt välkomnande, om nu Värmland självt vill.

Och det var ju Värmlands landsting som bjöd upp Västra Götaland, inte tvärtom. Redan hösten 2008 ansökte landstinget hos regeringen om att få bilda en regionkommun tillsammans med Västra Götaland. Sedan dess har frågan stötts och blötts och utretts för att slutligen hamna hos partierna på båda sidor om Vänern.

Samma SOM-undersökning som ovan visar på ett betydligt större intresse bland värmländska politiker. 75 procent av landstingens ledamöter och 64 procent av länets kommunfullmäktigeledamöter förespråkar ett större län/region. 16 procent av medborgarna i Värmland vill se en utvidgning, 50 procent tycker att nuvarande storlek är bra.

SOM-institutets siffror visar att sammanslagningen i hög grad är ett politikerprojekt, men att avståndet till medborgarna är betydligt större i Värmland.

Partiavdelningarna i Västra Götaland och Värmland måste ta beslut i frågan senast den 30 juni. Och norr om Vänern är diskussionen het. Ska Värmland anknyta till tillväxtmotorn Göteborg och Sahlgrenska universitetssjukhuset, reda upp sina problem på egen hand eller söka samarbete österut, mot Örebro?

En anslutning söderut känns inte lika given som den verkade för några år sedan. Moderaterna är skeptiska, socialdemokraterna har ännu så länge inte gett sig in i debatten.

Den värmländske riksdagsmannen Jan-Evert Rådhström (M) och Värmlandsmoderaterna anser att Värmland bör försöka klara sig på egen hand. När regionens gränser förflyttas finns det en uppenbar risk att Värmlands utkanter hamnar i periferin och att vården avlövas på liknande sätt som regiontjänster försvunnit från Mariestad till Göteborg, varnar Moderaterna.

Från ett värmländskt perspektiv är det emellertid inte heller svårt att se fördelarna med en regionförstoring söderut. Regionen bildar underlag för bättre kommunikationer och framväxten av nya arbetsmarknadsregioner. I underlaget till partidiskussionerna skissas det på en flerkärnig region med centrum i Skövde, Karlstad och Göteborg.

Värmland står vid ett vägskäl, Örebro län lockar också. Högspecialiserad vård köps in från såväl Örebros universitetssjukhus som Sahlgrenska i Göteborg. Karlstads universitet har ett tätt samarbete med såväl Chalmers och Göteborgs universitet som med Örebro universitet. Frågan splittrar av mentala och kulturella skäl Värmlands län i öst-västlig riktning.

Annons

För mig som Karlstadsbo i förskingringen klappar hjärtat för att omvandla Vänern till ett regionens innanhav. Det är ett fattigt gifte för Västra Götalands del. Östra och norra Värmland brottas med typiska glesbygdsproblem. Men finns den politiska viljan kan en storregion skapa ny dynamik, tillväxt och arbetstillfällen. Göteborg är dessutom ett betydligt starkare tillväxtnav än Örebro.

Regeringen har likväl det sista ordet. En faktisk sammanslagning ligger ett antal år framåt i tiden. Tidigast i november 2014 förväntas besked från högsta politiska ort, troligtvis betydligt senare. Fram till dess kan man hoppas på ett förnyat anbud från Karlstad och ett ja från Vänersborg.

Johan Söderström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons