Nyheter

Arbetslinjen leder Lotsen rätt

BT kunde i går berätta att samarbetet i Borås mellan arbetsförmedlingen, kommunen, försäkringskassan och regionen visat sig mycket lyckat.
Nyheter • Publicerad 6 augusti 2008

80 procent av dem som lämnat Lotsen, som samarbetet kallas, har gått från bidragsberoende till egen försörjning. Resultatet överraskar till och med enhetschefen Magnus Östberg.

Det är förstås mycket glädjande att Lotsen går så bra mindre än ett år efter starten. Inte nog med att kommunen gör rationaliseringsvinster på myndighetssamarbetet. Själva tanken bakom Lotsen utgör ett steg bort från att sätta myndigheten i främsta rummet och till att låta det offentliga anpassa sig efter individen.

Samarbetet är dessutom en del av arbetslinjen. Sedan alliansen tog över har det skett en stor omorganisation av arbetsförmedlingen och man har förordat samordning inom kommunerna. Så sparar kommunen pengar samtidigt som människor slipper bollas mellan olika instanser och förlora sin självkänsla. Det är arbetslinjen när den fungerar som bäst.

Johan Söderström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.