1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Johan Björkman (M): ”Att få jobba med politik är bland det roligaste jag gjort”

Skolfrågan är den överlägset viktigaste frågan för Moderaterna inför valet. Oppositionsrådet Johan Björkman (M) anser att han borde ha gjort mer för att det skulle hända mer de senaste fyra åren.
Skogsarbete är ett sätt för Johan Björkman att rensa tankarna. Han gör en liknelse med hur han ser på skolan. ”För att få upp ett nytt bestånd behövs det gynnsamma förutsättningar. En bra växtplats och god omvårdnad så att alla plantor får solljus och kan växa sig starka.”

Han är långt ifrån nöjd med hur kommunens politiker har hanterat skolplanen. Johan Björkman tycker att processen har fastnat i utredningsstadiet.

– Jag är förtvivlad över det. Jag trodde att vi skulle ta ett steg framåt.

Länge såg det ut som om Moderaterna och Socialdemokraterna tillsammans med Liberalerna skulle få majoritet för att bygga två nya skolor. I sista stund gick S och L med på en uppgörelse med C.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Johan Björkman hade hellre sett ett beslut nu före valet även med risken att det rivs upp av en ny majoritet nästa mandatperiod.

– Då hade vi lagt hela frågan till väljarna. Jag har velat vara tydlig med var vi står. Den som inte tycker att våra idéer är bra får rösta på någon annan.

Johan Björkman är övertygad om att det bästa för eleverna är att samla de små skolorna i större enheter.

– Vi kan få en bättre skola med de pengar vi har om vi samlar verksamheten.

Han blev politiskt aktiv inför valet 2006 och kom in i kommunfullmäktige efter halva mandatperioden. Sedan 2014 har Johan Björkman varit oppositionsråd och haft politiken som sin huvudsakliga syssla.

– Att få jobba med politik och människor på det här sättet är bland det roligaste jag har gjort. Men det är tråkigt att sitta i opposition.

Johan Björkman, som är inflyttad till kommunen, tycker att de som bor i kommunen skiljer ut sig på ett positivt sätt.

– Svenljungaborna har ett stort hjärta och tar hand om varandra. Vi som bor här kan ta det lite för givet, men det är inte lika självklart överallt.

Johan Björkman tycker att hans parti varit bra på att vara konstruktiva, och trots att de suttit i opposition, lyckats styra vissa frågor åt sitt håll de senaste fyra åren. Kommunpolitik handlar enligt honom ofta om kompromisser.

– Vi har försökt att lägga undan prestigen och se när ett bra förslag är ett bra förslag oavsett vem det kommer ifrån.

Svenljunga har under flera år haft två poliser som varit stationerade i kommunhuset. Just nu är det bara en polis i Svenljunga. Det är något som Johan Björkman vill ändra på.

– En synlig polis i samhället signalerar trygghet. Har vi ingen polis på plats blir folk oroliga att det har hänt någonting så fort en polisbil kör genom Svenljunga.

Företagens situation är en annan fråga Moderaterna vill lyfta.

– Vi behöver förbättra kommunikationen med företagen, det visar de mätningar av företagsklimatet som görs. Ett bättre företagsklimat är något som alla tjänar på.

Den senaste mandatperioden har det inte funnits något uttalat samarbete mellan de fyra allianspartierna. Johan Björkman utesluter inte att det kan bli det igen.

– Vi är fyra partier och behöver våra olikheter. Ett samarbete bygger på förtroende och en vilja att hitta lösningar tillsammans.

Johan Björkman säger att Moderaterna är beredda att samarbeta med alla partier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Han anser att det är två partier som är extrema åt var sitt håll. Samtidigt anser han att frågan är komplex.

– Sverigedemokraterna är ett parti som centralt har en annan människosyn än vad vi har. Samtidigt har deras politik närmat sig vår politik i många frågor. Får de 40 procent i riksdagsvalet blir det svårt att säga att vi inte vill samarbeta.

Tidigare intervjuer i BT:s artikelserie inför kommunvalet i Svenljunga:

Läs mer

Borås

Trafikolycka i Ullared – sex personer inblandade

En trafikolycka inträffade i Ullared runt 20 över fyra på måndagseftermiddagen. I olyckan var två bilar och sex personer inblandade. Ingen person fördes till sjukhus.

Borås

Boråsaren satt uppe hela natten – lyckades fånga ”Neowise” på film

Kometen Neowise är nu synlig på himlen och lockar stort intresse bland astronomer

Borås

Trafikstörning på R40 – flera lösa hästar nära vägen

Flera lösa hästar ska ha befunnit sig i anslutning till R40 i höjd med Flygplatsmotet strax innan Landvetter Flygplats. Enligt Trafikverket ska de lösa hästarna ha påverkat körfälten i båda riktningarna.

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

Kind

Dömdes för att ha tagit stryptag på elev – nu slutar läraren

Skolchefen: ”Det är ett avslutat kapitel”.

Nyheter

Efter vargangreppen i Romsås – ingen skyddsjakt på varg

Länsstyrelsen kommer inte besluta om skyddsjakt efter dubbla vargangreppen.