Annons
Nyheter

Lovsången klingar falskt

I de politiska högtidstalen får företagandet ofta en framträdande plats och dess betydelse för välfärd, tillväxt och utveckling hyllas.
Nyheter • Publicerad 1 november 2009
Samtliga partier sjunger småföretagens lov men många lagförslag från vänsterkanten talar ett annat språk, inte minst rätten till heltid.
Samtliga partier sjunger småföretagens lov men många lagförslag från vänsterkanten talar ett annat språk, inte minst rätten till heltid.Foto: BTArkiv

I den politiska polemiken däremot kan det låta helt annorlunda. Då är företagande ofta ifrågasatt och utsatt för misstänkliggörande som skapar förvirring om vad det politiska budskapet egentligen är.

Debatten – och politiken - utgår oftast från att arbetslivet i Sverige uteslutande organiseras av stora företag och en offentlig sektor. Verkligheten ser annorlunda ut. Det är i småföretagen som det verkliga näringslivet finns - i stor utsträckning i mikroföretag med bara ägaren eller ägaren tillsammans med några få anställda.

Annons

Här bedrivs en betydande del av svensk näringsverksamhet. Och alla stora företag har en gång börjat som ett litet företag och en liten arbetsplats.

För tillväxt och utveckling är det därför viktigt att klimatet för de små företagen är gynnsamt. Och då räcker det inte med honnörsord utan det krävs reella beslut som tar bort hinder och byråkrati. Alliansregeringen har fattat ett antal förenklingsbeslut som har genomförts eller ska genomföras. Men samtidigt som förenklingar införs tillkommer nya regler och krav.

De borgerliga partierna har traditionellt stått företagandet närmast, men nu ser det ut att bli politisk konkurrens på detta område. Det är bara att välkomna. Det viktigaste är att skapa en ny attityd som i sin tur ger förutsättningar för företagen att verka och växa.

Miljöpartiet lanserade sig för en vecka sedan som småföretagarnas parti och viktigaste språkrör i den rödgröna koalitionen. Kommer de till makten ska de verka för att småföretagandets och entreprenörskapets villkor förbättras.

Att döma av s-kongressens debatt i torsdags blir man åtminstone två i en eventuell rödgrön regering som utger sig för att vara småföretagarnas bäste vän: Vi ska vara både löntagarnas och företagarnas parti, sa Sven-Erik Österberg, partistyrelsens talesman för jobbpolitiken. Han sa dessutom att partiet ska ha den mest framtidsinriktade politiken för företag och entreprenörer. Nu gäller det för företagarnas organisationer att surra Österberg och socialdemokraterna vid masten. Andra intressen verkar nämligen i motsatt riktning.

Uttalandena räcker inte för att balansera de misstänkliggöranden om entreprenörskap i skola, vård och omsorg, som snarare är regel än undantag i debatten. Angreppspunkten där är företagens vinster – och simsalabim blir hela den entreprenörsbaserade verksamheten suspekt, oavsett kvalitet och nytta. I verkligheten är vinsten ett villkor för företagens existens och en nödvändighet för att företagen ska ha utvecklingsmöjligheter och vara en trygg arbetsplats för sina anställda.

Betraktar man företagens vinster som suspekta går man också emot företagandet som idé. Och när arbetslösheten är hög och de lediga jobben få, erbjuder samhället stöd i olika former för att hjälpa människor att starta egen verksamhet, d.v.s. bli företagare och därmed ta ansvar för sin egen försörjning. Starta eget-stödet vill s dessutom utvidga. Om s-kravet om lagstadgad rätt till heltid införs, så skapas ett effektivt hinder för många småföretag.

Med andra ord, när det passar blir företagandet en skimrande lösning, när det inte passar en fiende att bekämpa.

De flesta egenföretagare har en lägre snittinkomst än en löntagare, har en avsevärt längre arbetstid och ett ansvar för sitt företag och sin verksamhet som aldrig tar paus. Har företaget dessutom anställda växer ansvaret till att omfatta även andra individer. Företagaren ska dessutom behärska arbetslagstiftning, avtal, skattelagstiftning och alla andra regelverk som styr och omgärdar verksamheten.

Drivkraften för företagaren är att få sköta sig själv, att förverkliga sin idé och förhoppningsvis bygga upp ett långsiktigt värde i sitt företag. De är förtjänta av både erkännande och respekt.

Annons

För övrigt

...visar en undersökning att en av fyra småföretagare planerar att dra sig tillbaka inom fem år. Det innebär att 60 000 småföretag ska byta ägare eller läggas ned. Att hitta köpare som tar över är i många fall svårt, särskilt i glesbygd. Att få barn att ta över företaget är också svårt. Villkor behöver förbättras för att lockelsen ska öka. Den politiska insikten av detta tycks öka.

...lägger man till egenföretagare som närmar sig pensionsåldern så ökar siffran till 180 000. De små företagen är tillsammans med enmansföretagen en livsviktig del i en orts servicestruktur. Det behövs ett stort tillskott av entreprenörer och slitvargar som inte drar sig för 70–80 timmars arbetsvecka för att upprätthålla servicenivån utanför de stora tätorterna.

... drar det ihop sig till presidentval i Europa. Den brittiska konservativa oppositionen har hotat EU med ett femårigt "krig" från den dag då tories kommer till makten – om förstahandsfavoriten Tony Blair blir EU-president.

... kan noteras att de flesta som nämnts som möjliga presidenter har det gemensamt att de alla har förlorat hemmapublikens förtroende. Förutom Tony Blair, Spaniens Felipe González och Finlands Paavo Lipponen.

Jan Öjmertz
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons