Annons
Nyheter

Förebilder skapar förtroende

I veckan presenterade SOM-institutet i Göteborg sina senaste mätningar om medborgarnas syn på samhällsfrågorna.
Nyheter • Publicerad 13 april 2008

Som vanligt är förtroendenivån låg för politiska partier och kommunstyrelser.Lägre än för dagspressen, storföretagen och försvaret.

Det är inte rättvist. Att sitta vid kommunstyrelsens bord är både komplicerat och ansvarsfullt. Ärendena som passerar är en blandning av stort och smått. Där finns frågor av policykaraktär liksom mycket konkreta beslut som gör somliga invånare glada och andra djupt besvikna. Det är ett arbete som kräver tid och engagemang och som förtjänar respekt.

Annons

Men respekt vinner man inte på lotteri, den erövrar man genom sitt arbete och beteende. Att kunna skilja på stort och smått, se till det allmännas bästa och i största allmänhet vara seriös och rättrådig.

Detta är inte alltid lätt i det politiska arbetet, där man ofta förhåller sig till sin politiske motståndare lika mycket som till sakfrågan. Även om man ser en fördel hos motståndarna så är det svårt, ofta rent av omöjligt, att tillstå det. Det fordrar en särskild håg att stå ut med detta spel.

För partipolitiskt inbitna är det folk i allmänhet kallar politisk käbbel en kamp för ståndpunkter och idéer. På den punkten kan de som står mitt i politiken och de som står utanför inte mötas. Och de flesta står utanför och därmed blir det många tillfällen när betraktarna inget förstår. Förtroendet måste erövras, och hur politikerna utövar sitt uppdrag, framträder och argumenterar avgör hur förtroendet utvecklas. Agerandet måste stå i samklang med det man vill åstadkomma.Ett näraliggande exempel:

Ulricehamns kommun slår i sitt visionsdokument fast att det i kommunen ska finnas goda möjligheter för invånarna att växa som människor. Det innebär rimligen att den politiska uppgiften består i att skapa förutsättningar och atmosfär för detta.

De som finns i den politiska ledningen behöver då vara förebilder, visa vad som menas och hur man ska åstadkomma detta. Men i det politiska livet i Ulricehamn finns få näringsämnen, däremot gott om växtgift.

I Ulricehamns kommun pågår sedan åratal en primitivisering av lokalpolitiken som söker sin like i landet. ”Politiker är som gamla galtar – de kommer ihåg allt”, sa Göran Persson vid en konferens med Jägarförbundet nyligen. Det gäller även oförrätter. Hur mångas fel är det att två träter? Jag låter det vara osagt, men båda är i varje fall inte oskyldiga.

Och det är inte sverigedemokraterna eller andra nybörjare som anger tonen. Det är etablerade, erfarna och högt rankade politiker som bygger den negativa bilden av Ulricehamn. I sken av sakpolitiska gräl pågår en partipolitisk vendetta mellan främst centerpartiet och socialdemokraterna, med starkt personliga inslag. Och det är ett riktigt långkok, alltid med en centerpartistisk ordförande (nu Roland Karlsson) och socialdemokratisk vice (Kjell Andersson) i grytan. En tidigare ordförande slets mer eller mindre ner av de hårda tagen.

I Ulricehamn glider en politisk särmening lätt över i hårda personliga motsättningar.Senaste exemplet är den uppmärksammade fastighetsaffären i Tvärred där en före detta skola såldes till underpris till en tvärredsbo som också är politiskt engagerad för centerpartiet. Det fanns högre bud som inte beaktades. För detta bud stod dessutom en invandrarfamilj.

Ärendet har många inslag som borde fått alla handläggare och beslutsfattare att ta på sig hängslen och livrem. Men det fanns inte ens knappar i byxorna. Med andra ord starka skäl för kritik och i det klimat som råder är det förutbestämt att gnistan tänder en stor brasa.

En oberoende utredning har konstaterat att det inte förekommit politisk påverkan (av Roland Karlsson) i ärendet. Vice ordföranden i kommunstyrelsen säger att kommunalrådet ljuger och oppositionen kräver att ordföranden och högste tjänstemannen i kommunen avsätts. Majoriteten avvisar, naturligtvis, detta.

Annons

I frontlinjen står, som sagt, centerpartiet och socialdemokraterna, två partier som i regionen är frontkamrater, men i Ulricehamn grävt ner sig i skyttegravar. Kjell Andersson är ordförande i regionens servicenämnd och företräder där den majoritet som inkluderar centerpartiet. Den attackerade Roland Karlsson är i stigande inom centern och väljs vid dess årsstämma till ny distriktsordförande för partiet.

Vad kommer nästa vers i visan att handla om? Det återstår att se. Men något behöver göras om kommunens vision om en plats med mänsklig växtkraft ska vara trovärdig. Till exempel tillsätta en medborgarkommission som granskar hur det politiska arbetet bedrivs och levererar invånarnas krav på sina förtroendemän/kvinnor.

Jan Öjmertz
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons