Annons
Nyheter

Hansson: Elfsborg rustar för fest - men historien talar inte för premiärseger

Allsvenskan joggade igång med två skitmatcher. Sedan blev det lite fotboll – och i kväll startar festen. Elfsborg–Häcken, 11–12 000 på Borås Arena. Kan det bli roligare?
Nyheter • Publicerad 4 april 2011

Allt är dukat för en sprakande inledning av seriens guldfavoriter.

Elfsborg har satsat hårdast i vinterns värvarrace. Elfsborg har bättre skjuts på biljettförsäljningen än i fjol. Elfsborg laddar för att få hela stan/bygden på gulsvarta ben. Elfsborg initierar ”allmän” flaggdag och folklig marsch från Stora Torget till arenan. Elfsborgs guliganer lovar ett rekordartat tifo.

Annons

Rustar man så storartat vore det väl attan om inte öppningsmatchen blir minnesvärd.

Men så är det detta med allsvenska premiärer. Det finns händelser som Elfsborg och Magnus Haglund gillar bättre.

Som framgår av rutan här intill är det nio långa år sedan laget startade med seger. Då var det Andreas Drugge och Hasse Berggren som fixade en trepoängare (2–0) mot AIK.

Åren därefter tre raka förluster. Sedan fem oavgjorda i följd.

Jämmer och elände.

Nu tror jag väl inte att dagens trupp funderar särskilt mycket över den svarta historien. Åtskilligt vatten har hunnit rinna under Viskans broar och den ende som möjligen tyngs av besvärande fakta kan tänkas vara cheftränare Haglund själv.

Å andra sidan kan han luta sig mot att ha klubbens troligen främsta spelarkader på?ja, 107 år. Då vore det väl besynnerligt om premiärfrossa skulle behöva plåga laget på den egna arenan.

I dag är både ledning, tränare och spelare överens om målet: SM-guld.

Det känns mer tilltalande än stöddigt. Fjolårets tjafsande om uppfylld topp-fyra-målsättning blev bara tramsigt, när säsongen de facto var ett misslyckande bakom skenande Malmö och Helsingborg.

Elfsborg har värvat förståndigt och avyttrat med förnuft i vinter. Tre tunga nytillskott lär gå in i startuppställningen. Andreas Augustsson, Lasse Nilsson och David Elm är goda skäl att lösa biljett till kvällens förväntade gala.

Annons

Fem speciella önskningar har jag inför Elfsborgs premiär:

1) Låt oss få se Andreas Augustsson styra upp den backlinje som i fjol aldrig fann någon trygghet. Försäsongen visar att han är lika bra som innan flytten till Danmark.

2) Låt oss få uppleva organiserat försvarsspel av HELA laget vid bolltapp. Alltså just det som Barcelona är blixtsnabba specialister på.

3) Låt oss få njuta av en hungrig Anders Svensson som dirigerar både spel och medspelare från sin centrala huvudposition. Med allsvenskans främsta stjärna i form kan Elfsborg vinna varje hemmamatch.

4) Låt oss få fröjdas åt den patenterade passningsfotbollen, men inte så att det blir en meningslös kvadraten-show på mittplan. Där vinner man inga poäng.

5) Låt oss få ett tydligt djupledsspel med kloka korslöpningar. Det leder till öppnande passningar och kvicka instick. Lasse Nilsson har snabbheten för att gå loss, Oscar Hiljemark har löpvilligheten.

I så fall är mitt tips i kväll: 2–0 till Elfsborg.

Omgången så här långt:

Halmstad–Kalmar 0–0, trist match.

Norrköping–Gais 2–0, sömnig match.

Annons

Trelleborg–Malmö 2–4, öppen match.

Mjällby–Helsingborg 0–1, låst match.

Syrianska–Gefle 1–1, förväntad match.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons