Nyheter

Bangura är pusselbiten som saknades

Operation Champions League är inledd. Nu kan Elfsborg resa ut i Europa med stärkt självförtroende.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2013

Mohamed Bangura var precis den pusselbit som saknades i det svenska mästarbygget. En forward av högsta klass krävs för att möta internationellt motstånd.

Klubbens ansvariga uppköpare (Stefan Andreasson–Bosse Johansson–Jörgen Lennartsson–Peter Wettergren) har gjort ett utmärkt rekryteringsarbete i vinter.

Och jobbet sköttes i det tysta, utan yviga åthävor. Proffsigt.

Redan mittbacken Tom Söderberg från BK Häcken och mittfältaren Henning Hauger från Hannover kändes som utmärkta förvärv.

Mohamed Bangura är på en ännu högre nivå. Det största kapet sedan Anders Svensson återbördades från England 2005.

Den begåvade landslagsforwarden från Sierra Leone hyllas inte bara i sitt fattiga hemland. Han är närmast kultförklarad efter sina säsonger i AIK.

Det visar många svartgula hyllningar på sociala medier – som efter gårdagens offentliggjorda klubbyte övergick i beska kommentarer. Så sura kan rönnbären vara i ett land där mögliga amatörideal ännu ibland präglar verksamheten.

Pikant i sammanhanget är att Elfsborg har allsvensk premiär 1 april – mot AIK. Datumet antyder ett skämt, verkligheten signalerar risker för läktarbråk.

Kanske var det smart av Bangura att på presskonferensen låtsas (?) ha AIK-hjärta. Det gäller ju att försöka dämpa ilskna gnagarfans.

Ofta påtalas att ett lag måste ha minst en vass och målspottande forward för att vinna allsvenskan. Elfsborg har två gånger bevisat att tesen inte alltid gäller.

2006 blev det SM-guld med mittenmännen Anders Svensson och Samuel Holmén som ledande avslutare, sju mål var. I fjol var yttermittfältaren Stefan Ishizaki målbäst med åtta.

Behovet av högklassiga anfallare växer på nästa nivå. Mohamed Bangura har redan imponerat internationellt, både med AIK och Sierra Leone.

I går talade jag med landets svenske förbundskapten Lars-Olof Mattsson, bosatt i Uddevalla. Han framhöll att Banguras allsidighet kan nyttjas på flera platser.

Mattsson betonade också Elfsborgs-förvärvets personliga egenskaper:

"Han är en otroligt fin människa, social och ambitiös. Jag åker gärna till Borås Arena i år..."

Enligt BT:s källor slipper Elfsborg betala hyra till Celtic men ger Bangura drygt 3,5 miljoner i lön. Mycket kan tyckas, med svenska mått, för ett elva månaders lån.

Samtidigt väntar stora intäkter i Champions League. Hur det än går där har Elfsborg många miljoner att hämta in.

Skulle nytillskottet bidra till en plats i slutturneringen blir det rena jackpotten för klubben.

Mohamed Bangura har kvaliteter att lyfta laget – och Borås får äntligen en forward det slår gnistor om.

Denna golden boy kan och vågar utmana, han är speedig och irrationell, han gör omgivningen bättre och kräver själv extrem bevakning.

Helst vill jag se honom längst fram i anfallet. Frågan är vem som ska komplettera ett steg bakom.

I min bok leder supertalangen Viktor Claesson loppet, före Lasse Nilsson och med David Elm som stilbrytande komplement.

Till salu: Amadou Jawo och James Keene.

Hanssons premiärlag:

Kevin Stuhr Ellegaard – Johan Larsson, Jon Jönsson, Tom Söderberg, Andreas Klarström – Stefan Ishizaki, Henning Hauger, Anders Svensson, Niklas Hult – Viktor Claesson – Mohamed Bangura.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.