Annons
Nyheter

Villervallan slutade med fiasko

Ordet är fiasko, och inget annat. För tredje VM-dagen misslyckades den svenska vallningen i Holmenkollen. Hur kunde det hända?
Nyheter • Publicerad 2 mars 2011

Att smörja skidor är tydligen ingen enkel sak. För oss som bara till nöds kan skilja klistervalla från havregrynsgröt känns konstarten närmast mytisk.

Men att heltidsanställda vallningsteam med mångårig erfarenhet misslyckas gång på gång är svårbegripligt. Än värre: efter genomklappningen på 15 km låter högste chefen Larry Poromaa närmast tillintetgjord:

Annons

”Det är för dåligt. Jag tar på mig ansvaret och ber om ursäkt”.

Resultatlistan är klassiskt usel för att handla om fyra världsstjärnor: 17) Johan Olsson, 22) Anders Södergren, 34) Marcus Hellner, 42) Daniel Richardsson.

Hur ska denna frustrerade kvartett redan i övermorgon kunna försvara sin stafettitel från Vancouver-OS?

Sett till den hopplösa insatsen i går låter det som en utopi. Men så raffinerad är längdåkning på skidor att allt kan svänga över en magisk natt, eller två.

Vi har sett det förr i stora mästerskap. Vi kommer att få göra det igen. Helst på fredag klockan 12.45.

Något fel på svenskarnas form är det rimligen inte. Daniel Richardssons seger i VM-genrepet och Marcus Hellners suveräna guldlopp i sprinten visade att de visst hittat farten i rätt läge.

Problemet är de klassiska skidorna och inget annat.

Under Vancouver-spelen upplevde vi den motsatta situationen. Medan flera nationer vallade bort sig lyckades våra medaljjägare med smörjningen inför varje lopp.

Just detta påpekade flera av svenskarna efter gårdagens motigheter. Den ödmjuka inställningen känns smakfull i en idrottsvärld där billiga undanflykter tillhör vardagen.

Skidfolkets ärlighet är något att fundera över för fotbolls- och hockeyspelare som gärna skyller förluster på dåligt underlag, värdelösa domare eller ruggig otur.

Annons

Vallningsfiaskot tycks ha fått folk i hela landet att reagera i bloggar, på hemsidor och i alla tänkbara sammanhang.

Före loppet i går föreslog en röst i radions ”Ring P1” samma slags skidor/valla åt alla tävlande. På det viset skulle, menade han, alla orättvisor automatiskt undanröjas.

Tänk om det vore så enkelt.

Utan svenska framgångar skedde det roligaste som kunde ske på 15 km: seger för Matti Heikkinen och ytterligare två finländare bland de åtta främsta.

Under 2000-talet har vårt grannland drabbats av många misslyckanden i vita spår och avslöjanden i dopningslaboratorium. Nu förtjänade nationen en obefläckad fullträff.

Något skäl att misstänka tråkigt efterspel á la skandal-VM hemma i Lahtis finns knappast. Den finska idrottens tveksamma medicinkultur känns numera definitivt bortrensad.

Med norrmannen Magnar Dalen som förbundskapten och svensken Niclas Grön som landslagstränare är ledstjärnan rent spel. Hyvää Suomi!

I dag gäller det lagsprint i Holmenkollen. Som en följd av fiaskot på 15 km avstår Daniel Richardsson frivilligt i herrtävlingen. Ett smart beslut.

Må han ägna de närmaste dagarna åt att förbereda sina stafettskidor.

Hanna Falk kör inte heller. Även det är klokt. Utan kroppen i ordning och formen på topp är VM-tävlande inget att rekommendera.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons