Annons
Nyheter

Vägen till Rio blev allt längre

Plötsligt känns vägen till Rio mycket längre. Torftiga 0–0 hemma mot Irland är i praktiken en mycket tung förlust.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2013

Det gäller både spel- och poängmässigt. Så tempofattigt, så idéfattigt och så chansfattigt får det inte vara i ett viktigt VM-kval. Då har Sverige knappast i ett slutspel att göra.

Kanske skruvades förväntningarna upp till ohälsosam nivå efter Zlatan Ibrahimovics egen 4–2-show mot England.

Annons

Kan vår mäster göra slarvsylta av starkt motstånd borde han väl kunna göra det av ett sämre lag. Möjligen var det med så högtflygande planer 49 436 åskådare satte sig i förnämliga Friends Arena.

Alla blev grovt besvikna.

I Erik Hamréns samtliga tidigare 16 tävlingskamper har Sverige gjort mål. I går var de inte ens riktigt nära.

Publiken tvingades uppleva 90 minuters halvljummen fotboll med mängder av felpass. De mötte det med missmod och busvisslingar från läktarna.

En gyllene regel i kvalsammanhang är att hemmamatcherna måste vinnas. Bortapoäng är bonus, men knappast lika nödvändiga.

Från den synvinkeln hade det varit bättre att förlora 4–4-kampen mot Tyskland i Berlin och vinna mot Irland.

I stället kunde alla konstatera att motståndarna presterade ett supertaktiskt försvarsspel á la sin italienske coach.

Giovanni Trapattoni må vara 74 år fyllda. Men hur en svårgenomtränglig defensiv ska organiseras klarar han ända till sin 100-årsdag.

Bäst demonstrerade de gröna eleverna det i rollen som Zlatan-dödare. Vår stora stjärna skärmades av så mästerligt att man stundtals undrade om han var kvar på banan.

En sak fanns att glädjas åt denna motiga svenskkväll. Trots en del virrigheter i backlinjen skapade inte Irland en enda målchans värd namnet.

Annons

Ibland finns det ingen gräns på fotbollens elände. Fråga IF Elfsborg.

En dryg vecka från annandagens seriepremiär är truppen i kras. I genrepet mot Strömsgodset (1–1) hände just det som inte fick hända.

Daniel Mobaeck hjälptes av planen med tjock linda runt högerlåret.

Därmed har Elfsborg fem tänkbara innerbackar på sin långa skadelista inför AIK-matchen: Tom Söderberg, Jon Jönsson, Stefan Larsson och Martin Andersson.

Den ende som nu känns given där bak är Joackim Jörgensen – och han är egentligen mittfältare. I går testades Skuli Jon Fridgeirsson, utan att imponera. Om han håller är högst tveksamt.

De unga försvararna Sebastian Holmén och Anton Lans har fått sparsamt med speltid i vår. Det tyder på att de inte är aktuella i premiären.

En tillfällig nödlösning vore förstås Anders Svensson. Men hur ställer han sig till det? Och vad händer då på mittfältet?

Jörgen Lennartsson har åtskilligt att grubbla över inför påsken. Men sin positiva vana trogen betonar han i stället vikten av att ”vara lösningsorienterad”.

Sådan är den moderna tränarprosan.

Ett värmande besked fick i alla chefcoachen i eftermiddagskylan. Återbördade James Keene tillförde anfallet välbehövlig energi och jäklar-anamma.

Annons

Det kan behövas i en förväntad batalj som den mot AIK.

Mitt tips är att forwardsförvärvet Mohamed Bangura står över. Av flera orsaker.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons