Annons
Nyheter

Vägen till final kan bli ett påskdrama

Med 3-1 till Norrköping kändes semifinalen nästan avgjord. Efter 81-80 till Borås Basket är den åter vidöppen.
Nyheter • Publicerad 16 april 2014
Foto: Lars-Ake Green

Plötsligt har plötsligt trycket flyttats över till Dolphins. Nu måste laget i morgon vinna hemma i Stadium Arena. Annars blir det en direkt avgörande påskdagsfajt i Boråshallen.

Ni förstår att det inte längre är enbart basketkunnandet som styr vägen till SM-finalen. Nu handlar det lika mycket om ett psykologiskt spel under korgarna.

Annons

Är det hädiskt att önska en helvetisk avslutning i påskhelgen?

I går visade Borås åter den vilja som ledde långt i vinterns grundserie. Revanschlusten var så påtaglig att den kändes ända upp på de välfyllda läktarna.

Publiken levde med, eldade på sitt lag med väldig entusiasm – och bjöd slutligen på stående ovationer.

Under den framgångsrika ligavintern lärde sig åskådarna att hjältarna i regel hette JJ Miller, Mike Palm eller Chris McKnight.

I går fick vi handfasta styrkebevis på att fler händer kan bidra till glada kvällar i den anrika hemmaborgen.

Tisdagens BT berättade om att sorg i familjen fått Roope Ahonen att tänka på annat än slutspelsbasket. Därför har han av förklarliga skäl inte varit sig själv i tidigare semifinaler.

Nu var finländaren tillbaka med sedvanlig skärpa som skytt. Ahonen lyrade i hälften av sina åtta trepoängskast och blev överraskande bäste hemmaskytt med 17 poäng.

Lika tung påverkan på slutresultatet hade Wictor Grenthe. Medan Mike Palm ofta styrdes undan av Joakim Kjellbom var Grenthe dödligt säker när tomrum uppstod nära korgen.

I höstas var hela basket-Sverige imponerat av Borås serieöppning.

21 januari noterade laget sin 22:a raka vinst. Det innebar tidernas svenska ligarekord. Då om inte förr började Pat Ryans gäng nämnas som en het guldkandidat.

Annons

Samtidigt hände något svårförklarligt. Plötsligt tycktes allt gå emot laget. På de sista 14 seriematcherna blev det nio feta smällar.

Kan motgångarna ha berott på hybris efter den fenomenala starten? Eller blev självförtroendet stukat till följd av många besvikelser?

Just nu finns knappast skäl att fundera över mentala orsaker. Nu gäller bara full spruta inför mötet i Norrköping.

Lyckas det där uppe är det upp till Dolphins att försöka återuppstå tre dagar senare i påskhelgen.

Oavsett hur denna sjumatchserie avlöper kan man utgå ifrån att Borås Basket fortsätter satsa mot SM-guldet. I Sjuhärad har nu skapats ett lag med både klass och kontinuitet.

För nästa säsong är kontrakten redan förlängda med viktiga spelare som JJ Miller, Mike Palm, Chris McKnight och Wictor Grenthe.

Klubbledningen nöjer sig inte med nuvarande trupp. Ett tecken på det långsiktiga arbetet kunde i går upptäckas på läktarna.

Där försökte Alexander Lindqvist, 23, från Nässjö gömma sig i publikhavet. Det är inte så enkelt för en välkänd forward som mäter 205 cm och har landslagsstatus.

I stall Ryan skulle utvecklingsbare Lindqvist sannolikt bli en perfekt avlastare åt Mike Palm.

Borås Basket kan spelets regler.

Annons

JA!

Visst kan Borås fixa två nödvändiga semifinaler till.

NEJ!

Men då får inte Jocke Kjellbom vinna fajten mot Mike Palm.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons