Annons
Nyheter

Svåraste uppgiften kvar för Sundhage

Pia Sundhage har klarat två viktiga uppdrag som förbundskapten. Ett tredje återstår: Att göra Sverige till ett världslag.
Nyheter • Publicerad 18 september 2014
Foto: ADAM IHSE / TT

Alla vet att hon varit damfotbollens självlysande pr-kvinna. Ingen kan bättre sälja denna vara riket runt. Det har ni sett och hört i alla medier.

Lika viktigt var förstås att skaffa en plats nästa års VM-slutspel i Kanada. Efter 2–0 (1–0) i returen mot Skottland är biljetten löst.

Annons

Elva glada spelare rusade runt på Gamla Ullevi med blommor i näven och mötte publikens jubel. Olivia Schough agerar lekledare och viftar runt en gul tröja.

9 104 åskådare är så tacksamma över att ha fått se ett historiskt ögonblick med Lotta Schelin i huvudrollen. Hennes vinkelskott i 76:e minuten för upp henne till samma nivå som Hanna Ljungberg.

Båda står nu på 72 landslagsmål.

Nu väntar den sista och svåraste biten för Pia Sundhage. Det gäller att lyfta blågult till högsta nivå. Dit tycks det fortfarande fattas ett gott stycke, både vad gäller spelmässig kvalitet och vinnaranda.

Att klara andraklassens kvalnationer är en sak. Sedan Therese Sjögran gjort 1–0 tycktes skotskorna lätt desillusionerade.

Möjligen längtade de efter en perverterad form av dagens folkomröstning om skilsmässa från Storbritannien. Samgående med England i fotboll skulle ge ett bra landslag.

Något helt annat för Sverige är att slå världens starkaste länder.

Vi minns förra sommarens EM på hemmaplan. Entusiastisk publik formade turneringen till en propagandasuccé. Inte minst här på Gamla Ullevi.

Semifinalen mot Tyskland bjöd 16 608 åskådare på 90 minuters sprudlande underhållning. Två fotbollslag med totaloffensiven som adelsmärke bjöd på allt.

Blott en sak skavde. Sverige föll med 1–0.

Annons

Flera matcher har gett lika tungt slutresultat, även i år. Träningsmötena med Frankrike (0–3) och England (0–4) var påminnelser om vad som krävs mot rejält motstånd.

Det är knappast tillfälligheter. Laget tycks sakna förmåga att lyfta sig i avgörande lägen. Kanske behöver nya spelare byggas in i startuppställningen.

Förbundskaptenen funderade högt om förnyelse på presskonferensen. Problemet är att hinna få yngre löften att blomstra så snabbt.

Att Lotta Schelin håller världsklass är allmänt bekant. Lika klart känns att Sofia Jakobsson och Kosovare Asllani bör tillhöra hennes närmaste stödgrupp.

Carolin Seger sköter den intressanta rollen som defensiv stödgumma. Hon gör det genom en ovanlig kombination av klokskap och god teknik.

Själv har jag ofta haft kritiska synpunkter på Hedvig Lindahls målvaktsspel. I går visade hon att det knappast finns någon bättre nummer 1 i landet.

För övrigt förtjänar hela den defensiva styrkan beröm för hållfasthet genom VM-kvalet. Ett enda insläppt mål är ett svårslaget facit på sex matcher – särskilt som det kom på en straffspark.

Går det att spika igen lika effektivt när stora stjärnor står på andra planhalvan i VM?

Det återstår att upptäcka nästa sommar.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons