Annons
Nyheter

Jan Hansson: Tacka tvillingarna för guldfesten

Det började med jämmer och elände. Det slutade med VM-guld och jublande glädje.
Nyheter • Publicerad 20 maj 2013
Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Tre Kronors märkliga förvandling från ett utskällt till älskat lag är ett märkligt stycke hockeyhistoria. Inte på 27 år har en värdnation blivit världsmästare.

5–1 i Globenfinalen mot Schweiz var en flott inbjudan till dagens firande i Kungsträdgården.

Annons

Alla motigheter vände med förra veckans iltransport från Vancouver. Plötsligt tog tvillingarna Sedin över VM. Utan dem hade Tre Kronor knappast kunnat titulera sig världsmästare.

Sällan ses två man med så telepatisk förmåga prägla match efter match. Att möta ”Bröderna Rödskägg” måste vara det värsta motståndarbackar kan tänka sig.

För oss i tv-soffan är det en ynnest att få skåda sedinarna i full aktion. De behandlar pucken med silkeslena handleder, upptäcker luckor som ingen annan ser, sätter passningar med millimeterprecision.

Innan deras sena ankomst var spel i numerärt överläge Sveriges svagaste VM-gren. Med dem blev Kronorna turneringens vassaste i powerplay.

Senast demonstrerades det i finalen, som inleddes med en furiös schweizisk offensiv. 8–0 i skott och 1–0 i mål efter halva perioden var en öppning ingen ville se.

Först sedan Erik Gustafsson gjort 1–1 och Henrik Sedin tryckt in 2–1 på tennis fick matchen önskvärt utseende.

Tre Kronor har nu nio VM-guld sedan första gången i Zürich 1953. Det var förresten senaste tillfället Schweiz fick kliva upp på prispallen, alltså 60 år sedan!

Hur väger man den just erövrade titeln mot alla tidigare? Det låter sig knappast göras eftersom villkoren varit så varierande.

På 50–60-talet var turneringarna stympade. Antingen saknades lag från USA-Kanada eller från Sovjet. I modern tid har utvecklingen i pågående NHL-slutspel påverkat trupperna, gjort turneringarna svårbedömda.

Så ock i år som bekant.

Annons

Trots vanskligheterna att bygga lag, frånvarande stjärnor och andra störande faktorer är det alltid ärofullt att vinna VM. Sverige gjorde det genom en välfunkande mix från NHL och elitserien.

Riktigt kul är det att två gamla Borås HC-spelare nu kan kalla sig världsmästare. Simon Hjalmarsson gjorde det viktiga 3–1-mål finalen. Elias Fälth visade klokt backspel.

Inte behöver Kronorna heller be om ursäkt för att finalmotståndet kom från ”obetydliga” Schweiz.

Sensationslaget tog sig till guldavgörandet via nio raka segermatcher. Det är ett talande bevis på kvalité.

Knappast var det gårdagskvällens underbara avslutning vi förväntade oss efter VM-premiären lagen emellan. Då fick Tre Kronor stryk med 3–2 – och massor av kritik i media.i

Nu vet vi att den förlusten saknade betydelse – och framförallt att ett tvillingpar kom flygande med utomjordisk kraft.

I februari 2014 avgörs vinter-OS i ryska Sotji. Om parterna blir överens kommer den turneringen att innehålla alla de största NHL-stjärnorna.

Sedin-bröderna lär då få sällskap av spelare som exempelvis Henrik Zetterberg, Nicklas Bäckström och Erik Karlsson.

Det svenska stålet lär nog bita även där nere vid Svarta havet.

Det fanns många hjältar i det Tre Kronor som bröt hemmaförbannelsen i VM-sammanhang – för första gången sedan 1986 i Moskva fick hemmasupportrarna, 12 500 i ett utsålt Globen, jubla.

Annons

Men inga så stora som Henrik och Daniel Sedin.

Utan deras långa resa från Vancouver till Stockholm hade inte Tre Kronor fått jubla över sitt nionde VM-guld i historien och det första på hemmais på elfte försöket.

– Spelarna har kämpat så hårt. Vissa har varit här i flera veckor. Vi har spelat ett par matcher men man är slut rent mentalt, sade Henrik Sedin om matchen och fortsatte:

– Det är helt fantastiskt. Det fanns inga ytor och gällde att hålla fokus. Det var först i sista minuterna som det släppte och man kunde njuta.

Sedinarna kallades en gång i tiden för ”Guds gåva till ishockeyn” av den kanadensiska tidningen The Hockey News.

Nu har publiken i Sverige för första gången på länge och på riktigt nära håll fått se varför.

Exempelvis på guldmålet, 2–1. Daniel Sedin slog en diagonalpass i numerärt överläge efter 11.38 av första perioden som studsade upp på schweiziske backen Roman Josis klubba och upp i luften.

Henrik Sedin slog till på volley och sträckte armarna i luften när guldpucken seglade in.

Det blev ytterligare ett till, 5–1 i tom bur, och totalt fyra mål och nio poäng på fyra matcher.

Daniel Sedin stod för ett mål och fem assist.

Annons

Eriksson lyfte efter Sedinarnas ankomst och slutade på fem mål och tio poäng, efter att ha styrt in 4–1-målet.

Schweiz hade radat upp nio segrar i VM-turneringen och skrällaget började monstruöst bra.

Roman Josi körde igenom det svenska försvaret och avslutade med att lägga en backhand mellan benskydden på Jhonas Enroth fram till 1–0 efter 4.45. Efter sju minuter ledde schweizarna skotten med 8–0.

Men Tre Kronor reste sig från mardrömsstarten.

Första skottet resulterade bakom Martin Gerber, målvakten som fick spela i finalen trots att Reto Berra hållit nollan i semifinalen.

Fredrik Petterssons skott fastnade i röran framför mål och backen Erik Gustafsson sköt sitt livs första landslagsmål efter 8.42.

En viktig kvittering som tog Tre Kronor in i matchen.

Knappt tre minuter senare kom Henrik Sedins snygga volleymål i spel i numerärt överläge.

Sveriges femte powerplaymål på de tre senaste matcherna – samtliga signerade superkedjan med Sedinarna och Loui Eriksson.

Förre BHC-spelaren Simon Hjalmarsson slog in 3–1 på en retur från Gerber.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons