Nyheter

Jan Hansson om Kallas framgång: "Inget omöjigt för supertalangen"

Längdåkning är en sport med små marginaler. Eller stora när Charlotte Kalla får fart på sina laggar.
Svenskan gjorde i går en historisk körning i tjeckiska Nove Mestro.
Nyheter • Publicerad 2 januari 2008

Vid start var marginalen upp till skitourens ledare Marit Björgen 38 tunga sekunder. Att hämta in det och sedan slå det norska världsesset med precis lika mycket till känns nästan omänskligt.

Mycket är häpnadsväckande med den unga damen från IFK Tärendö. Mest gläds jag åt hennes sköna attityd till sitt idrottande.

Hon kvittrar som en fågel i alla lägen. Ser inga svårigheter, bara möjligheter. Kör så det sprutar adrenalin kring skidorna – och återhämtar sig på nolltid.

Charlotte Kalla beskrivs som den rara kombinationen av makalös fysik och perfekt psyke. Ännu bara 20 år gammal kör hon skiten hela världseliten. Det visar att hennes gränslösa kapacitet.

***

1987 blev Marie-Helene ”Billan” Westin (sedermera Östlund) världsmästare i den tyska orten Oberstdorf. ”Billan” må ursäkta, men dagens stjärnskott är svensk damskidåknings största talang någonsin.

Redan förra säsongen gav Kalla klara indikationer om vad som komma skulle. Hon nöjde sig inte med att bli dubbel juniorvärldsmästare. På stora VM i Sapporo tog hon respektlöst sjundeplatsen i jaktstarten, trots att hon bara ”var med för att se och lära”.

Ledningen i Svenska Skidförbundet vet förstås vilken pärla som ingår i stallet. Nye basen Gunde Svan har själv hygglig erfarenhet av hur man tar sig till toppen och stannar där.

När han blev utsedd kommenterade Charlotte Kalla valet så här:

 ”För mig var Gunde Svan han som ledde Fångarna på fortet. Det tog flera år innan jag insåg att han varit världens bästa skidåkare.”

***

I likhet med den retiterade sprintvärldsmästaren Emelie Öhrstig från Borås kombinerar Charlotte Kalla elitidrottandet med krävande studier. Hon läser idrottsvetenskap på högskolan i Österund.

Det är ett hälsotecken med stjärnor som förmår se längre bort än till nästa målfålla. Livet fortsätter ju bortom den idrottsliga karriär, oavsett hur många fina medaljer prisskåpet innehåller.

***

Ski de Tour är en intressant tävlingsform. I det späckade programmet ingår åtta lopp på tio dagar. Poäng och bonusar delas ut enligt komplicerad men raffinerad modell.

Med den fenomenala segern i går kopplade Kalla ett litet segergrepp. Rätteligen borde hennes ledning varit ännu större.

Ni som följde tv-sändningarna från dan före nyårsafton såg vilken grym otur hon hade i sprintracet.

Med klar ledning i kvartsfinalen gick ena staven rakt av. Hon tvingades slutföra loppet med bara en stav – och missade avancemang med minsta möjliga marginal.

***

Om det gamla året slutade trist, så började alltså det nya på bästa tänkbara sätt. Nu väntar andra halvan i skidtouren, närmast 10 km klassiskt. Egentligen gillar Charlotte Kalla fristilen bättre.

Någon som tror att hon tänker låtsas om det?

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.