Nyheter

Jan Hansson: Lucic är en man för EM

Hela fotbolls-Sverige var samlat. Så varför inte reda ut en av vårens hetaste frågor: bör Teddy Lucic finnas med i EM-truppen?
Nyheter • Publicerad 20 mars 2008
Foto: Lennart Magnusson

Ja, svarade hälften av etablissemanget.

Kanske eller nej, sa resten.

BT:s hastiga undersökning gör inte anspråk på att vara vetenskapligt utförd. Den ska snarare ses som en försiktig demokratisk yttring i Louis de Geer kongresscentrum i Norrköping. Där var i går bortåt 300 representanter för klubbar, sponsorer och media samlade för att dryfta fotbollens årliga spörsmål.

Vi försågs med mentometerknappar á la radions gamla tio-i-topp med Kersti Adams-Ray. Via detta tryckverktyg fastställde vi att Kalmar FF vinner allsvenskan, med titelförsvarande IFK Göteborg som närmaste guldkandidat, och att Ljungskile och Sundsvall åker ur.

I majoritetsmässig ordning bestämde vi också att Sverige går till kvartsfinal i sommarens EM-slutspel i Schweiz-Österrike.

Med eller utan Teddy Lucic i truppen? Så löd en tilläggsfråga utanför mentometerprotokollet.

Elfsborgs cheftränare Magnus Haglund hade i praktiken besvarat den genom att ösa lovord över backförvärvet redan i sitt middagsframträdande på podiet.

"Teddy är ovanlig spelare på flera sätt, bland annat genom att han bara blir snabbare med åren."

Inför denna överraskande upplysning kunde man se Lars Lagerbäck höja ena ögonbrynet i den stora samlingssalen med skjutbara läktare.

Någon timme senare presenterade förbundskaptenen landslagstruppen mot Brasilien, 26 mars på Wembley. På den overheadbilden fanns inte namnet Teddy Lucic med.

Däremot Fredrik Risp från Ankaraspor i Turkiet.

Vem känns tryggast i en EM-backlinje: Lucic eller Risp? Ärligt talat.

Att inte slå en signal hem till Teddy Lucic på Hisingen vore att missbruka möjligheterna. Visst skulle han tänka om och ställa upp om nationen verkligen kallade.

Vår slitstarkaste försvarare har chans att skriva fotbollshistoria, även om just det nog är rätt svag drivkraft i just hans fall.

Hur som helst kunde Lucic bli tidernas förste svensk att få göra sex EM- och VM-slutspel. Han blev ju snabbinkallad som ersättare för skadade Janne Eriksson redan till USA-VM 1994.

Teddy Lucic kvaliteter är väl kända bland allsvenskans tränare. Det märkte jag vid snabbenkäten.

Nanne Bergstrand i Kalmar betonade rutinens betydelse och sa:

"Hellre Teddy än någon oprövad ung spelare om det behövs en ersättare till Olof Mellberg eller Petter Hansson."

Roland Nilsson i Malmö FF:

"Helt klart är Teddy ett intressant alternativ. Man vet alltid vad han presterar."

Tom Prahl i Trelleborg som spelade 0-0 mot Elfsborg i tisdags:

"Jag tyckte Lucic såg ut som han alltid gjort. Så han skulle säkert hålla även i EM."

Ungefär så gick snacket bland landets främsta experter och mediafolk. Ett par avvikare fanns även i tränarkåren.

Jonas Olsson i Blåvitt sa:

"Det måste vara bättre att satsa på någon yngre som tredje eller fjärde mittback. Exempelvis Mattias Bjärsmyr hos oss."

Till Brasilien-matchen är 53 000 biljetter sålda. Förvisso ett viktigt test, men inte avgörande för truppens nominering 13 maj.

Så dags har Elfsborg spelat elva allsvenska matcher. Teddy Lucic lär då ha hunnit övertyga även skeptikerna om sin bevarade standard.

Och sin förbättrade snabbhet.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.